Zwolle brengt knelpunten en ergernissen in kaart
De pas gelanceerde website toegankelijkestad.zwolle.nl is onderdeel van het Zwolse streven naar een openbare ruimte die bereikbaar, bruikbaar en begrijpelijk is voor iedereen. “Zwolle loopt met de keuze voor een online en daarmee dynamisch ‘handboek’ voorop in Nederland”, schrijft de gemeente.
Richtlijnen voor ontwerpers en gebruikers
De website biedt in eerste instantie richtlijnen voor ontwerpers en werkvoorbereiders, maar is ook voor gebruikers interessant:
- ontwerpers zien met welke richtlijnen ze bij het maken van hun plannen voor de openbare ruimte rekening moeten houden om ervoor te zorgen dat deze toegankelijk is. Het gaat om richtlijnen voor voetpaden en trottoirs, verlichting, hellingen, trappen, oversteekplaatsen, straatmeubilair, fietspaden, parkeerplaatsen, OV-haltes, parken en speelgebieden;
- gasten en gebruikers van de openbare ruimte kunnen via de website knelpunten melden of een idee ter verbetering voorstellen;
- de website biedt ook checklists en tips voor mensen die aan het werk zijn in de openbare ruimte, zoals aannemers en ondernemers. Voor hen is het belangrijk dat ze weten hoe ze de openbare ruimte tijdens de werkzaamheden toegankelijk houden.
Online toepassing
De gemeente Zwolle heeft bewust gekozen om geen handboek te maken, maar te kiezen voor voor een online toepassing. Wie de ontwerprichtlijnen beroepsmatig nodig heeft kan ze op elk moment op elke plek raadplegen. Tegelijkertijd biedt de website mogelijkheden om gebruikers van de openbare ruimte van dienst te zijn, door bijvoorbeeld het melden van knelpunten of verbeterpunten in de openbare ruimte.
De kaart met daarop alle meldingen over de openbare ruimte van Zwolle, is hier te vinden.

DutchScenery / Shutterstock.com
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…