Uitgelichte sessie: Van risicodialoog naar participatie
Gemeenten zijn op zoek naar de klimaatmaatregelen om de risico’s op wateroverlast, hitte en droogte zo klein mogelijk te houden en de kansen te benutten om in de toekomst weerbaarder te worden tegen extremere weersomstandigheden. Vanuit deze gedachte zijn veel gemeenten inmiddels begonnen met het houden van risicodialogen, zo merkt Petra Thijs-Spee van Kragten. “Dat zijn zowel interne dialogen met de verschillende afdelingen binnen de gemeente, als dialogen met externe stakeholders. Stappen maken op het gebied van klimaat dat kun je niet alleen, maar hoe pak je dit aan? Wie zijn de stakeholders en hoe krijg je de verschillende stakeholders mee? Daar moet goed over nagedacht worden. Je kunt er veel mensen bij betrekken, maar je moet wel een dialoog voeren met mensen die de urgentie zien.”
Thijs-Spee komt met een duidelijk praktijkvoorbeeld. “Neem bijvoorbeeld bedrijventerreinen. Dat zijn locaties die vaak te maken hebben met wateroverlast. Je hebt echter ook te maken met bedrijven die zelf geen overlast ervaren. Wat je dan vaak ziet is dat er tijdens inloopavonden weinig animo is vanuit bedrijven die zelf geen overlast ervaren. Je zult dan een andere tactiek moeten bedenken om mensen te laten aanhaken. Het is van belang dat je weet wat deze partijen belangrijk vinden. Ze moeten het belang in gaan zien, anders zul je sommige stakeholders niet meekrijgen.”
Petra Thijs-Spee komt spreken tijdens de Verbindingsdag Klimaatbestendige Gemeente. Bekijk hier het programma en meld je gratis aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…