Rijk bemoeit zich minder met ruimte
Regionale verschillen nemen toe
De voorgestelde wijziging van het ruimtelijk beleid komt volgens het ministerie voort uit verschillende ontwikkelingen. “De belangrijkste is dat de regionale verschillen in Nederland toenemen. Dat maakt maatwerk noodzakelijk”, meldt I&M.
Schrappen in regels en procedures
Kern van beleid het beleid van Schultz is dat ze de invloed van het Rijk op ruimtelijke beslissingen wil terugbrengen, door te schrappen in regels en procedures. Lagere overheden krijgen in zo'n geval de ruimte. Volgens Schultz is dat helemaal geen verslechtering, want zij vindt dat er nu nog te veel zaken op het gebied van ruimtelijke ordening worden bepaald vanuit Den Haag.
Groengebiedje
Om haar woorden kracht bij te zetten refereerde ze aan haar tijd als wethouder in Leiden. Toen wilde ze 'een groengebiedje' gebruiken als nieuwe vestigingsplaats van een bedrijf. Het Rijk gaf haar daar toestemming voor. Toen de graafmachines al klaar stonden om uit te rukken was er in Leiden een nieuw stadsbestuur aangetreden. Die stak een stokje voor het plan. “Het is dus niet zo dat de regie van het Rijk altijd nodig is en dat anders de ruimte wordt verkwanseld'', aldus Schultz. ,,Groengebieden kunnen juist in heel goede handen zijn bij de gemeenten. Zij kunnen maatwerk leveren.''
Zo dicht mogelijk bij de burger
Beslisruimte moet zo dicht mogelijk bij de burger liggen, is haar uitgangspunt. “Het Rijk moet zo weinig mogelijk op de stoel van provincies en gemeenten willen zitten. Mensen weten zelf het best hoe ze moeten inspelen op de eigen situatie'', aldus Schultz. “Zo kunnen de regionale verschillen in groei en krimp gericht worden aangepakt.''
Nationaal belang
Projecten van nationaal belang blijven wel in de portefeuille van het Rijk. Het gaat daarbij om projecten als de Zuidas, de ontwikkeling van Schiphol, Rotterdam-Zuid en de Schaalsprong Almere. “De ontwikkeling van de stedelijke regio’s rond mainports, brainport en greenports gaat gepaard met economische ontwikkeling, energiebehoefte, vraag naar woningen en meer mobiliteit.”
Bron: Architectenweb
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…