Nederland loopt weer bij met Europese lichtnormen
Binnenkort verschijnt de nieuwe praktijkrichtlijn NPR13201, die de oude Richtlijn Openbare Verlichting uit 2011 vervangt. Deze publicatie slaat een brug de civieltechnische ontwerper en de verlichtingsspecialist, aldus Eijbersen. Zo wordt ingegaan op wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. Zo bepaalt de textuur van de ondergrond bijvoorbeeld deels hoe het invallende licht reflecteert.
Verharding
Behalve de lichtinval, gaat de publicatie in op meer onderwerpen. Het eisenpakket aan verharde wegen is de laatste jaren aardig uitgebreid. Stroefheid en vlakheid zijn al veel langer belangrijke onderwerpen, maar daar zijn recentelijk ook geluidsreductie, hergebruik van secundaire materialen en CO2-reductie bijgekomen.
Volgens het CROW is lage temperatuur asfalt (LEAB PA) een energiezuinig alternatief als ondergrond en kan een lichter oppervlak bijdragen aan het reduceren van de hoeveelheid verlichting. Projectmanager Eijbersen: “Traditioneel kijkt de verlichtingsbranche alleen naar boven en kijken wegbeheerders alleen naar beneden. Door in de werkgroep intensief samen te werken hebben we partijen bij elkaar gebracht.”
Kennismodules Asfaltverhardingen en Betonverhardingen
De nieuwe publicatie verschijnt in twee CROW Online Kennismodules: die over asfaltverhardingen en over betonverhardingen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…