Natte voeten na hoosbui? BlueLabel laat de risico’s zien
Voor heel Nederland is in kaart gebracht of er tijdens hoosbuien een kans bestaat dat er water in huizen of bedrijfspanden kan stromen. Daarbij is uitgegaan van een extreme bui waar in zeventig minuten 93 millimeter regen valt. In totaal kregen bijna acht miljoen panden een label dat aangeeft hoe groot de kans is op wateroverlast. Uit deze kaart blijkt dat vooral mensen in Zuid-Limburg en de glooiende gebieden zoals de omgeving van Nijmegen, een verhoogd risico lopen op ondergelopen kelders. Ook de vier grote steden zijn kwetsbaar. Door het vele asfalt en stenen kan de regen daar maar moeilijk wegstromen.
Hellend gebied extra kwetsbaar
"Je ziet dat hellend gebied extra kwetsbaar is voor wateroverlast", vertelt BlueLabel-expert Hanneke Schuurmans aan de NOS. "In heuvelachtige gebieden stroomt het water tijdens heftige buien vanaf de heuvels naar de laagstgelegen gebieden. Als daar woningen of gebouwen staan, is de kans op wateroverlast daar het grootst."
Woningen, wegen en bedrijfspanden zijn dus in kaart gebracht voor BlueLabel. Ieder gebied krijgt een label. Een E-label betekent dat de kans op wateroverlast erg groot is, bij een A-label is de kans het kleinst. BlueLabel wil op deze manier werken aan bewustwording. Door een aanpak te creëren gebaseerd op samenwerking kan het probleem klimaatverandering worden aangepakt vinden ze.
Maatregelen om wateroverlast tegen te gaan
Er zijn voor particulieren, bedrijven en gemeenten een aantal eenvoudige maatregelen te nemen waardoor het risico op wateroverlast kan verminderen. In tuinen de tegels vervangen door groen is daar één van. Daarnaast wordt er aangeraden om regenwater op te vangen in een waterton of een vijver. Ook het aanbrengen van een groen dak op een huis of een schuurtje vermindert het risico.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…