Minder afval naast de containers bij proef in de Tarwewijk
Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem in de Tarwewijk en op meer plekken in Rotterdam. De gemeente zet hier op in met onder meer publieksvoorlichting, handhaving, meer ondergrondse containers, extra vuilniswagens en het opruimen van de zakken en het grofvuil bij de containers. Naast deze inzet wil de gemeente het probleem op een positieve manier aanpakken met containers met een groene uitstraling.
Containers opgefleurd
Op 20 maart zijn de ondergrondse containers voor restafval op vier plekken in de Tarwewijk opgefleurd. De containers zijn aangekleed met kunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen. De opgefleurde containers maken deel uit van een gedragsonderzoek.
Minder afval op straat
In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers.
Meldingen doen en afspraak maken
Rotterdammers kunnen hun grofvuil gratis naar het milieupark brengen, of een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis. Een afspraak maken kan via Rotterdam.nl/afval of telefoon 14010. Staat er afval naast de container, dan kunnen bewoners dat melden via de BuitenBeter app, de website Rotterdam.nl of telefoon 14010.
Gedrag beïnvloeden in de buitenruimte
Zwerfafval en afval naast de containers zijn het gevolg van gedrag. Vaak onbewust gedrag waar we niet over nadenken. Nudging (een duwtje geven in de goede richting) maar ook gamification (spelelementen toevoegen) zijn manieren om mensen uit dat automatisme te krijgen. Rotterdam experimenteert met verschillende vormen om te kijken wat werkt en wat niet werkt. Een voorbeeld zijn de groene prullenbakken, waar meer afval in terecht komt dan in grijze.
De gemeente breidt de proef met de opgefleurde containers na de zomer uit naar andere wijken. Ook andere gemeenten hebben het idee inmiddels omarmd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…