Hoe verbeter je de openbare ruimte voor dementerenden?
Het is de bedoeling dat acht ontwerpers gedurende drie maanden samenwerken met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het ontwerpend onderzoek wordt op locatie uitgevoerd in de Rotterdamse wijken Ommoord en Lombardijen.
Moeilijker naar buiten
Eén op de vijf ouderen krijgt te maken met een vorm van dementie. Naarmate het ziekteproces vordert, kunnen zij steeds minder zelfstandig functioneren en worden zij in grotere mate afhankelijk van hulp en ondersteuning. Het wordt moeilijker even naar buiten te gaan, waardoor mensen met dementie steeds meer activiteiten en zintuiglijke impressies moeten missen en hun gevoel van autonomie afneemt.
Het werken met prototypes en het testen ervan met de doelgroep is een vereiste. Door op locatie te werken kunnen kleinschalige interventies direct worden getest in de wijk. Het onderzoek resulteert in een tentoonstelling in de openbare ruimte, waarbij mock-up ingrepen als route door de wijk direct te ervaren zijn.
Subsidie
Geïnteresseerde (landschaps-) architecten, stedenbouwkundigen, makers, social designers en productontwerpers kunnen tot en met 6 maart hun motivatie voor deelname insturen. De maximaal 8 geselecteerde deelnemers ontvangen een subsidie van maximaal 5980 euro van het Stimuleringsfonds bij deelname aan het gehele traject. De tijdsduur van deelname bedraagt 23 dagdelen over een periode van 3 maanden. De looptijd van het traject is van april tot en met juni 2017. Startbijeenkomst van het traject vindt plaats op dinsdag 4 april. Gedurende het traject wordt er op dinsdagen op locatie gewerkt.
Langer Thuis met Dementie
Dit onderzoekstraject vindt plaats in het kader van het programma Langer Thuis van de gemeente Rotterdam. In de pilot Langer Thuis met Dementie gaan de gemeente Rotterdam en zorgverzekeraar Achmea samen met zorgaanbieders de komende jaren in twee wijken (Ommoord en Lombardijen) aan de slag om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie integraal vorm te geven.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…