Hoe ouderen langer in Amsterdam kunnen wonen
Sinds de zomer van 2015 is Amsterdam daarom lid van het wereldwijde netwerk van Age Friendly Cities van de Wereldgezonheidsorganisatie (WHO). In het actieplan Age Friendly City, dat deze week door het college is vastgesteld, staat hoe de gemeente bijdraagt aan een levensloopbestendige stad.
Valpreventie en bewegen voor ouderen
Eric van der Burg, wethouder Zorg en Ouderen: “Toen we ons aansloten bij het netwerk van Age Friendly Cities hebben we besloten om op drie domeinen in te zetten: dementie, eenzaamheid en ouderenhuisvesting. In het actieplan voegen wij hier ‘valpreventie en bewegen voor ouderen’ aan toe. De impact van valincidenten onder ouderen is groot met tijdelijk of blijvend functieverlies tot gevolg. Bewegen en sporten voor ouderen levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van valongevallen.”
Acties
Amsterdam gaat de komende jaren het internationaal Kennisnetwerk beter benutten en kijken naar slimme oplossingen op het gebied van e-health. In de buurten is ruimte voor projecten als het Silverscreen met maandelijkse filmactiviteiten voor ouderen en projecten gericht op veiliger fietsgedrag onder ouderen.
Ook gaat Amsterdam de komende jaren experimenteren met een ‘levensloopbestendige route’ die in samenspraak met ouderen in drie wijken vorm moet krijgen. Een dergelijke route leidt langs voorzieningen, woningen, verblijfsplekken en openbaar vervoershaltes en nodigt uit tot ontmoeten en bewegen. Er wordt een koppeling gemaakt met het verbeteren van ingangen van parken, de toegankelijkheid van een OV-halte en maatschappelijke zorgvoorzieningen. De ruimtelijke ingrepen worden vervolgens geëvalueerd met ouderen en andere gebruikers.

Het college vindt dat iedereen van 0 tot 100 jaar in de stad moet kunnen wonen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…