Groningen werkt aan nieuw afvalbeleid
De gemeente Groningen streeft naar een afvalloze gemeente. Dit betekent zo min mogelijk afval en dat het aanwezige afval zoveel mogelijk hergebruikt en gescheiden wordt. Om dit te kunnen realiseren, is een goed afvalbeleid nodig. Er liggen twee opties voor een nieuw afvalbeleid op tafel: de optie 'extra voorzieningen' en de optie 'Diftar per aanbieding', zo schrijft de gemeente.
Verschillende opties
Bij de optie 'extra voorzieningen' plaatst de gemeente extra glas-, textiel- en papiercontainers, zodat bewoners het afval gemakkelijker kunnen scheiden. De afvalstoffenheffing wordt bij deze optie berekend op basis van de grootte van het huishouden. Bij de optie 'Diftar per aanbieding' plaatst de gemeente eveneens extra containers. De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste tarief is voor ieder huishouden hetzelfde; daarnaast betaalt de inwoner een bedrag voor iedere keer dat hij afval aanbiedt. In mei maakt de gemeente een definitieve keuze. Daarvoor worden de opties momenteel verder onderzocht.
Containtertuin
De Groningse wijk Vinkhuizen heeft er een containertuin bij. Dit is als het ware een kleine tuin rondom een ondergrondse container, zo zet de gemeente uit op haar website. Het groen moet voorkomen dat de inwoners afval naast de container plaatsen. De desbetreffende containertuintjes zijn gemaakt van gerecycled plastic en gevuld met winterharde planten, zodat het er het hele jaar mooi en verzorgd uitziet.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…