Circulair urinoir zet urine om in meststof
Momenteel onderzoeken de initiatiefnemers van de GreenPee met een proefopstelling hoe lokale meststof gemaakt kan worden met het idee om dit straks lokaal te gebruiken, schrijft gemeente Amsterdam. De zuivere urine wordt deze maand opgevangen in opdracht van de gemeente en vervolgens uitgebreid getest door studenten van de UvA. De urine wordt getest op kwaliteit en nutriëntenwaarde. Het idee is om de meststof in de nabije toekomst in te zetten voor het beheer en onderhoud van het Amsterdams groen.
Circulair en duurzaam plassen
De GreenPee is dus een circulair urinoir. In dit urinoir kunnen 300 plasbeurten worden opgevangen. Het urinoir ziet er niet alleen fraai uit, het is ook nog duurzaam en functioneel. Het urinoir hoeft niet te worden aangesloten op het riool of water, waardoor het veel minder belastend is voor het milieu. Daarnaast draagt het urinoir bij aan een circulaire economie.
Hoe het werkt
De urine wordt opgevangen in een bak met geurabsorberende hennepvezel. De vezel, vermengd met urine, vormt na compostering een fosfaatrijke biologische meststof. Deze meststof kan gebruikt worden om op een natuurlijke wijze groen te bemesten. Een in-hydro systeem vangt regenwater op in een 30 liter reservoir. Dit zorgt ervoor dat de planten bij droogte minimaal bewaterd hoeven te worden.

Op het Rembrandtplein in Amsterdam zijn bij wijze van proef vier GreenPees geplaatst.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…