Automobilisten gaan veel te hard, wat kan de buurt doen?
Stel, u woont op de hoek van een T-kruising met aan de overkant een voetbalveldje en een speelplek voor kinderen. In de wijk geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. De automobilisten hanteren echter heel vaak een veel hogere snelheid. Dit levert gevaarlijke situaties op, met name voor kinderen die de weg over willen steken om bij de speelgelegenheid te komen.
De gemeente laat niets van zich horen, behalve dat ze van mening is dat er geen probleem is. De buurtbewoners willen nu zelf aan de slag om iets te doen aan deze gevaarlijke verkeerssituatie. Wat kunnen ze het beste doen?
De redactie legde deze vraag voor aan Expert Mark Verhijde, deskundig op het gebied van (burger)participatie. Hij raadt de buurtbewoners aan het volgende te doen:
"Het eerste dat ik u aanraad om te gaan doen, is een groep van 'bezorgde omwonenden' oprichten. Te hard rijden in de buurt of wijk, onafhankelijk of er een 30-km regime is afgesproken, geeft daadwerkelijk gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers. De groep van bezorgde omwonenden is wat mij betreft een echte actiegroep, natuurlijk om met de gemeente of andere instituten te overleggen, maar ook om aandacht te vragen voor uw zaak. Aandacht vragen kan op verschillende manieren: (a) spandoeken langs de ventweg; (b) plaatselijke pers uitnodigen; (c) auto's tellen en fotograferen die te hard rijden; (d) wijkagent vragen om met de "lasergun" de snelheden te meten en boetes uit te delen (indien van toepassing), (e) tijdens de nationale straatspeeldag activiteiten organiseren op de ventweg, of gewoon: (f) de ventweg blokkeren (tot die hardrijders berouw tonen). Welke actie ook gekozen wordt, het gaat alleen werken als u met velen bent, vandaar de groep van bezorgde omwonenden. Overigens is er ook sprake van een "peep"systeem, want de gemeente komt meestal pas in actie als er een ongeluk gebeurd is."
Praat op LinkedIn mee over deze kwestie. Heeft u dit eerder aan dehand gehad? Wat raadt u deze buurtbewoners aan?
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…