Amsterdam experimenteert met de leefstraat
In een leefstraat kunnen buurtbewoners samenkomen en activiteiten organiseren. Het is een initiatief van en voor de straat. In 2016 en 2017 was de Hugo de Grootkade in Amsterdam onderdeel van de pilot Leefstraten. Omdat deze straat best lang is, was het een bijzondere locatie.
In het midden van de straat is een zorgcentrum voor ouderen gevestigd. De activiteiten die daar werden georganiseerd, waren voornamelijk gericht op ouderen. Mede door deze activiteiten, verdwenen er tijdelijk parkeerplekken. Hier waren veel mensen niet over te spreken. Daarom moet er in de toekomst een alternatief worden aangeboden om te parkeren, zo stellen de bewoners.
Voor een leefstraat geldt een aantal regels:
- Minimaal tweederde van de inwoners in de straat moet voorstander zijn van dit initiatief
- Een leefstraat kan maximaal 30 dagen bestaan
- Initiatiefnemers moeten vanaf het begin samenwerken met bewoners en ondernemers. Het meest optimale is als het als volledig gezamenlijk project wordt ervaren
- Activiteiten vinden in overleg met ondernemers en omwonenden plaats
- Voor een leefstraat is een evenementenvergunning nodig
- Er worden heldere afspraken gemaakt met alle bewoners in de straat over toegankelijkheid. Zo moet parkeergelegenheid voor gehandicapten ten alle tijde beschikbaar blijven. Daarnaast moet de straat bereikbaar blijven voor hulpdiensten
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…