Ook in 2020 succesvolle inzet van DutchTrig®

dinsdag 9 februari 2021
timer 3 min
Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van DutchTrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van Dutchtrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

Effectief

De resultaten uit 2020 laten zien dat DutchTrig® wederom een belangrijke bijdrage heeft geleverd bij het behouden van bestaande en gezonde iepen. In 2020 zijn 20.197 iepen in Nederland met DutchTrig® geïnjecteerd. Hiervan is 98,8 procent nog steeds gezond. 0,86 procent van de geïnjecteerde iepen is bezweken door iepziekte die is verspreidt door de iepenspintkever. Dit is bij uitstek een goed resultaat omdat de infectiedruk in 2020 vroeger in het seizoen begon en intensiever was dan andere jaren. Uitval in onbehandelde iepen was helaas dan ook hoger dan andere jaren.

Deze resultaten laten zien hoe waardevol de inzet van DutchTrig® is. Niet alleen zijn hiermee veel iepen gezond gebleven, deze geïnjecteerde iepen zorgen samen ook voor de jaarlijkse opname van 1.258.946 kg CO2, het jaarlijks vastleggen van ruim 50.000 kg Co2, een jaarlijkse afvang van ruim 10.000 m³ hemelwater en een jaarlijkse afvang van bijna 5.000 kg fijnstof. Door te injecteren zijn er ook minder iepen uitgevallen waardoor er ook minder iepen vervangen hoeven te worden. Dit levert uiteindelijk een kostenbesparing op van zo’n € 920.400,00. Het bevestigd nogmaals dat bomen, in dit geval iepen, niet alleen waardevol zijn voor ons straatbeeld, maar ook op verschillende andere manieren een belangrijke bijdrage leveren.

Internationale inzet 

DutchTrig® wordt niet alleen ingezet in Nederland. Wereldwijd staan er miljoenen iepen die beschermd dienen te worden tegen iepziekte. Ook in 2020 hebben, ondanks COVID-19, onze buitenlandse partners in 7 andere landen iepen geïnjecteerd met DutchTrig®: Verenigde Staten, Canada, Zweden, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen. We zijn er erg trots op dat, ondanks de diverse uitdagingen, het programma doorgang heeft kunnen vinden en door steden als New York en Oslo als prioriteit werd gezien.

Meer weten 

Uitval door iepziekte is te voorkomen door een preventieve injectie met DutchTrig®. DutchTrig® is een biologisch, organisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen, die het afweermechanisme van de iep activeren. Het injecteren is betrouwbaar en duurt niet meer dan 1 minuut.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving

10 apr om 09:19 uur

Bewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder

10 apr om 09:18 uur

In deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…

Lees verder »
flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?

26 mrt om 08:57 uur

Ongeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk

21 mrt om 08:00 uur

Een vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief

20 mrt om 08:45 uur

Door waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groener dorpsplein als podium voor Geffen

19 mrt om 08:33 uur

We zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…

Lees verder »
hoofdfoto urban wildflowers
descriptionArtikel

'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'

17 mrt om 11:09 uur
Groen is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Het is onder andere belangrijk voor de luchtkwaliteit, het…
Lees verder »