Voorkom straatgras na droogte schade
Het veelvoorkomend onkruid straatgras (ofwel tuintjesgras/Poaannua), dat in deze tijd van het jaar nog opkomt en kale plekken veroorzaakt in grasvelden, gaat ook dood door de droogte. Straatgras is een vervelend, zwak plantje, een onkruid dat bij lage temperaturen al kiemt en bloeit. Bij droogte schiet het plantje in de stress en gaat het veel zaden aanmaken én verspreiden. Het aantal zaadjes van straatgras loopt al snel op tot in de honderden per plant. Als je er niks tegen doet, en de zaadjes ontwikkelen zich tot planten, wordt de grasmat uiterst kwetsbaar en blijft er op den duur niets van over.
Droogtestress
Straatgras raakt bij droogte snel in de stress en vormt dan pluimen waarin zich honderden zaadjes bevinden. Zo verzekert het plantje zich van nakomelingen. De zaadjes worden verspreid als de plan doodgaat. De lelijke kale plekken die zo ontstaan zitten ook weer vol met de zaden van straatgras. Als die ontkiemen veroorzaken ze een verdubbeling van onkruidgras in je grasmat.Omdat straatgras zeer lichtgroen van kleur is vallen de lelijke zwakke plekken extra op.
Geen betredingstolerantie
Door korte, ondiepe wortels heeft straatgras geen betredingstolerantie. Noppen van een voetbalschoen, banden van een machine of een slag met een golfclub zorgen er al voor dat de plantjes uit de grond getrokken worden met kale plekken als gevolg.
Het plantje heeft een grote hoeveelheid water en meststoffen nodig. Duurzaam grasbeheer is bij straatgras niet mogelijk.
Najaar, de ultieme kans
Straatgras heeft concurrentie nodig om ontkieming van de zaadjes tegen te gaan. Een probaat middel is om de kale plekken door te zaaien met het juiste graszaadmengsel. Straatgras kiemt al bij 8 °C. Een standaard graszaadmengsel, zoals Engels raaigras, pas bij 10 °C. Door het innovatieve graszaadmengel SOS te zaaien, een gras dat al bij 4 °C kiemt, blijf je straatgras voor. Met extreem snelle kieming en vestiging, zelfs bij de doorzaai in de winter, krijg je een dichte zode als resultaat. Bij een dichte zode krijgt straatgras ook geen kans.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…