Tijd voor stijl
De combinatie van gietijzer en verlichting leidt tot bijzondere projecten met een unieke uitstraling, vertelt Martin van Stigt Thans van het bedrijf GHM Eclatec. “Gietijzer wordt vaak alleen nog toegepast in klassieke masten, maar GHM Eclatec maakt met gietijzer naast die klassieke masten ook moderne lichtmasten en soms zelfs complete kunstobjecten. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een keur aan moderne ontwerpers.”
Gepersonaliseerd ontwerp
Het voordeel van het materiaal gietijzer, aldus Van Stigt Thans, is dat een architect, ontwerper of kunstenaar er elke vorm aan kan geven die hij wil. “Je kunt het daarom geheel aanpassen aan de wensen van de klant en er zo echt een gepersonaliseerd ontwerp van maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld spelen met de wanddikte en de structuur van de mast.”
Het bedrijf richtte zich tot nu toe in Nederland meer op de ‘gewone’ markt, waarbij standaard materialen werden toegepast. Zo leverde het bedrijf al klassieke masten op de Amsterdamse grachten en in Breda. Nu is het echter tijd voor een volgende stap en wil het bedrijf zich graag profileren als leverancier van ‘specials’. “We willen nu ook in Nederland laten zien wat we kunnen.” En dat komt goed uit, aldus Van Stigt Thans. “Omdat de economie aantrekt, zie je dat er weer tijd en geld wordt vrijgemaakt voor zulke stijlvolle projecten. Het is kortom weer tijd voor stijl.”
Trammasten
GHM Eclatec, met in Frankrijk zo’n 700 medewerkers, realiseert projecten in de hele wereld. Daarbij dragen de projecten vaak bij aan een herkenbare identiteit van een stad of streek. Van Stigt Thans noemt een mooie toepassing: trammasten. “In Frankrijk zijn er tien grote steden waar trams rijden. In negen van die steden hebben wij de trammasten geleverd. En elke stad heeft daarbij - na overleg met architecten en stedenbouwkundigen - zijn eigen vormgeving gekozen.”
Nederlandse opdrachtgevers kunnen via Van Stigt Thans ter inspiratie digitaal een vuistdik ontwerpboek ontvangen met talloze voorbeelden van door GHM Eclatec gerealiseerde projecten. “Dat gaat van kunstwerken tot lichtmasten, allemaal ‘specials’.”
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…