Koploper Zwolle maakt werk van toegankelijkheid
Zwolle is een van de 25 koplopergemeenten van de VNG als het gaat om toegankelijkheid en inclusiviteit. Onlangs rolde de Hanzestad een nieuw Plan van Aanpak uit, met daarin de prioriteiten voor de komende jaren. Stadsergonoom Marieke van Brussel is trekker van het plan en legt uit hoe ze haar collega’s en de stad op één lijn krijgt.
Speciale website
Zes jaar geleden stelde gemeente Zwolle een externe stadsergonoom aan die toegankelijkheid in Zwolle op de kaart moest zetten. “Na twee jaar werd besloten dat deze functie beter door iemand binnen de gemeente ingevuld kon worden, dat werd ik”, herinnert Marieke van Brussel zich. “Ik ben begonnen met het maken van een visie op toegankelijkheid in de openbare ruimte en heb die vervolgens vertaald naar richtlijnen. In eerste instantie wilden we een handboek maken, maar uiteindelijk hebben we een website ontwikkeld waar al deze richtlijnen verzameld staan en die voor iedereen beschikbaar is.”
Andere domeinen
2018 stond in het teken van de ontwikkeling van een Plan van Aanpak waarin de kaders, de prioritering en de aanpak van Toegankelijkheid voor de komende jaren staat beschreven. De grote lijnen uit het actieplan worden vervolgens jaarlijks vertaald in een actieplannen, waarin de concrete acties staat wat er per jaar wordt uitgevoerd. Hoewel Van Brussel veel liever echt aan de slag gaat met het toegankelijk maken van de stad, is het maken van die plannen echt nodig. “Toegankelijkheid gaat over volwaardig meedoen aan de maatschappij. Dit maakt het een groot en complexonderwerp, waar bij veel verschillende expertise voor nodig is. Ik focus me met name op het fysieke domein en zorg waar nodig voor de verbinding met andere domeinen. Ik probeer dan aan te haken bij dingen die al gebeuren. De Omgevings- en Mobiliteitsvisie zijn bijvoorbeeld mooie haakjes, maar ook ons project dat gaat over vitaal en waardig ouder worden raakt natuurlijk aan dit onderwerp. Dat maakt het makkelijker om bij collega’s van andere domeinen aan te sluiten.
Biind Brainz
Marieke van Brussel is een van de sprekers op Biind Brainz, een evenement van Acquire Publishing. Biind Brainz bestaat uit vijf dagdelen, die elk in het teken staan van een ander integraal thema. Op woensdag 6 februari gaat het over toegankelijkheid. Er zijn nog plekken beschikbaar, dus meld je nu aan!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…