De Weesperstraat is één van de drukste verkeersaders in Amsterdam. Afgelopen jaar voerde de gemeente een proef uit door gedurende zes weken de Weesperstraat en drie omringende straten zes weken lang af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, de zogeheten Weesperknip. Waar de leefbaarheid in het proefgebied fors verbeterde, ervoeren de bewoners aan de omleidingsroute een flinke toename van overlast.
Gemengde gevoelens over leefbaarheid openbare ruimte bij proef Weesperknip
Leefbaarheid
In de straten die autoluw werden door de afsluiting, verbeterde de luchtkwaliteit met veertien procent. De meeste bewoners van de Weesperbuurt reageerden positief op de proef: ze kwamen meer buiten, konden eenvoudiger oversteken en weer met de ramen open slapen.
De bewoners langs de omleidingsroute waren minder te spreken: zij gaven aan last te hebben van onbereikbaarheid, lawaai, stank, overlast, machteloosheid, een opgesloten gevoel en een agressieve sfeer. Ook waren er zorgen over de verkeersveiligheid en de luchtvervuiling. De luchtkwaliteit bleek tijdens de proefperiode in dit aangrenzende gebied inderdaad te zijn afgenomen.
Mobiliteit
In de proefperiode reden er achttien procent minder auto's door het proefgebied. Ook in de rest van Amsterdam werd het rustiger; er waren elfduizend auto's minder dan normaal (drie procent). De doorstroming in de stad verbeterde met twee procent. De afsluiting zorgde vooral voor een afname van verkeer dat geen bestemming had in het gebied, precies wat de proef beoogde.
Op de omleidingsroute werd het drukker, op de Kattenburgstraat nam die toe met veertig procent vekeer. Op de verkeershoeveelheid en doorstroming op de A10 had de proef geen effect.
Driekwart respondenten ontevreden
Voor, tijdens en na de proef is onderzocht wat mensen van de proef vonden. Iedereen kon hierover zijn mening kwijt en driekwart van de respondenten gaf aan ontevreden te zijn. Van de overige 26 procent was acht procent tevreden en achttien procent zeer tevreden.
De geleerde lessen
De gemeente Amsterdam geeft aan veel te hebben geleerd tijdens de proef. Bijvoorbeeld dat ze de stad nog meer bij dit soort maatregelen moet betrekken. Maar ook over het effect op verkeer, luchtkwaliteit, geluidsoverlast, beleving in de buurt en effecten op verschillende doelgroepen.
Sinds de proef is beëindigd is de situatie in het proefgebied weer hoe die ervoor was, met het slechte oude niveau qua leefbaarheid, luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Om hier een oplossing voor te vinden kijkt de gemeente naar drie opties: een 30km/u zone,waardoor de drukte vermindert of de Weesperstraat versmallen zodat deze minder aantrekkelijk wordt voor doorgaand verkeer en er automatisch 30km/u geldt. Een derde optie is een gedeeltelijke afsluiting, waarbij alleen nog bepaalde doelgroepen toegang hebben. Deze maatregel is vooralsnog te complex voor deze route.
Meer over het project is hier te vinden.
Bron: gemeente Amsterdam
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Easypath Nederland en Smart Circular Products slaan de handen ineen voor duurzaam, gerecycled kwaliteitsbeton
29 aug om 09:18 uurEasypath Nederland, een koploper in duurzame, modulaire fietspaden, kondigt met trots een nieuwe samenwerking…
Proef met Nijmeegse Stadshopper verlengd
16 apr om 19:58 uurDe Stadshopper rijdt nog zeker drie maanden langer door de Nijmeegse binnenstad. De gemeente verlengde de proef…
Meer deelbakfietsen en een proef met 'virtuele hubs' in Utrecht
18 jul 2023In het afgelopen jaar waren deelbakfietsen een succes in Utrecht: ze werden minimaal één keer per dag gebruikt…