In deze column deelt Remco Deelstra, strategisch adviseur wonen bij de gemeente Leeuwarden, zijn visie op stedelijke verdichting en de cruciale rol van de openbare ruimte in het aanpakken van de woningnood.
Wonen begint op straat
De woningnood is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Met een doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar, zoals minister Keijzer benadrukt, ligt de focus op snelle oplossingen. Toch vraagt stedelijke verdichting om meer dan alleen stenen en mortel; het vraagt om een visie die verder reikt dan oppervlakten en aantallen.
Te vaak ligt de nadruk op individuele bouwprojecten, zonder rekening te houden met het grotere geheel. Maar wonen is meer dan huisvesting: het gaat om het creëren van leefbare, inclusieve en duurzame buurten. Daarbij speelt de kwaliteit van de openbare ruimte een sleutelrol.
Goede openbare ruimte maakt een wijk aantrekkelijk en leefbaar. Het stimuleert sociale interactie, bevordert gezondheid, en creëert economische kansen. Denk aan de 15-minutenstad: een concept waarbij dagelijkse voorzieningen binnen 15 minuten te voet of per fiets bereikbaar zijn. Dit vermindert autoafhankelijkheid en bevordert duurzame mobiliteit.
Historische binnensteden laten zien dat hoge dichtheid en leefkwaliteit perfect samen kunnen gaan. De levendige plinten en gesloten bouwblokken in deze wijken bieden niet alleen woonruimte, maar ook een aantrekkelijk straatbeeld dat bewoners naar buiten trekt. Nieuwe woningbouwprojecten zouden hetzelfde moeten nastreven: een integrale aanpak waarin de openbare ruimte vanaf het begin wordt meegenomen.
Kortom, investeren in openbare ruimte is investeren in wonen. Alleen door dit fundament goed te leggen, bouwen we aan vitale buurten waar mensen graag wonen, werken en recreëren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Historisch erfgoed en duurzaamheid komen samen bij herinrichting markt Lochem
12 dec 2024Hellingbanen zijn de sluitpost
10 dec 2024De aanleg van een hellingbaan blijkt nog vaak een kwestie van ‘het passend maken’. En dat terwijl het helemaal…
Innovatieve oversteekplaatsen verbeteren verkeersveiligheid Etten-Leur
2 dec 2024In de strijd voor een veiliger straatbeeld heeft Etten-Leur een vooruitstrevende stap gezet. De gemeente heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov 2024De gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov 2024Breda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov 2024Breda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…