Barsten in het fietspad, een wegdek dat omhoog komt en lappen asfalt die zijn vervangen door stenen. Het fietspad langs de Ollandseweg tussen Olland en Sint-Oedenrode zag er op zijn zachtst gezegd vervallen uit. Dat moest anders. De gemeente Meierijstad vond een oplossing in de modulaire betonelementen van Easypath.
Brabants fietspad van weg vol hobbels en barsten naar onderhoudsarme gladde baan
Tekst: Willem Korenromp
De oude situatie was inwoners van Sint-Oedenrode een doorn in het oog. Geregeld werd er geklaagd over het fietspad langs de Ollandseweg. “Het was aan het einde van zijn levensduur”, zegt Gerrit Hasperhoven. De vervallen staat van het fietspad zorgde voor gevaarlijke situaties. “Omdat de weg niet goed was, gingen fietsers van het fietspad af om op de gewone weg te rijden. Dat moeten we niet hebben, want het is een vrij drukke weg waar ook landbouwvoertuigen op rijden. Het werd hoog tijd dat de weg gereconstrueerd werd.”
Hasperhoven kreeg die vraag op zijn bordje. Hij werkt als zelfstandig consultant in ruimtelijk beheer en werd door de gemeente Meierijstad ingehuurd om het project rond te Ollandseweg in goede banen te leiden. “In eerste instantie was het plan om een nieuwe asfaltweg aan te leggen, met daarnaast twee nieuwe asfaltfietspaden. Voor de weg is dat prima, maar voor de fietspaden had ik het gevoel dat er een andere oplossing moest komen. Dat had twee redenen: enerzijds de boomworteldruk en ten tweede omdat er onder het fietspad allerlei nutsvoorzieningen liggen. Het pad moet daardoor geregeld opengebroken worden. Bij asfalt wordt vaak een stuk uitgezaagd, waarna dit wordt vervangen door klinkers of nieuw asfalt. Dan wordt het al snel een soort lappendeken. Voor mij was er daarom maar een mogelijkheid om het goed te doen en dat was met Easypath.”
Voordelen
Hasperhoven was al bekend met de oplossing van het in Heerenveen gevestigde bedrijf. Bovendien legde Easypath de afgelopen jaren in verschillende andere Brabantse gemeenten fietspaden aan. Het bedrijf heeft prefab betonelementen ontwikkeld die naadloos op elkaar aansluiten. Bovendien is er als fundering geen verdichte bodem nodig, maar volstond in dit geval een laag van boomgranulaat en bomenzand (zie kader). Daardoor kunnen de wortels van de bomen langs het fietspad op een natuurlijke wijze groeien en is er geen sprake van worteldruk.
“Dat is een groot voordeel”, vindt Hasperhoven. “Bij een fietspad van asfalt ontstaan er al snel hobbels, dat heb je hier niet. Doordat de betonplaten aan elkaar gekoppeld zijn, is er een gelijkmatige drukverdeling en ontstaat er een soort hangbrugeffect. De boomwortel heeft daardoor de ruimte om te groeien onder het beton. Bovendien kunnen de betonplaten gemakkelijk verwijderd worden als de nutsbedrijven erbij moeten. Als ze klaar zijn met hun werkzaamheden, kunnen de betonplaten teruggelegd worden. Er zijn dus geen reparatievlakken. Het fietspad blijft er strak uitzien.”
Toch had de keuze voor Easypath nog wel wat voeten in de aarde. De aanleg is duurder dan bij traditioneel asfalt. Hasperhoven: “Het voordeel aan Easypath is echter dat het zeventig tot achtig jaar goed blijft. In die periode moet je drie keer asfalteren. Daarnaast hebben we geen reparatievlakken meer. Als je die kosten meeneemt, is de gemeente met Easypath op de lange termijn goedkoper uit.”
Uitvoering
In totaal wordt er aan de Ollandseweg ruim zeven kilometer fietspad aangelegd. Dat komt neer op 3500 prefab betonnen elementen. Voor Easypath betekende dat een flinke uitdaging. Omdat het te lang zou duren om de elementen op één locatie te produceren, werd een samenwerking gezocht met Ecobeton in België. “Ecobeton vermarkt ons product in België”, verklaart directeur Job van Roekel de keuze. Tussen de Nederlandse en Belgische betonelementen zit geen verschil in kwaliteit. “Alleen de kleur kan een heel klein beetje anders zijn, omdat er een ander soort zand en cement is gebruikt. Maar de elementen sluiten verder naadloos op elkaar aan. Als fietser merk je het verschil niet.”
De betonnen elementen zijn door aannemer Ballast Nedam Road Specialities op hun plek gelegd. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van elektrisch materieel, om de stikstofuitstoot zo laag mogelijk te houden. Naast de levering van de betonelementen, heeft Easypath in Sint-Oedenrode meegedacht bij de aanleg van het ‘gewone’ weggedeelte tussen de fietspaden. Hasperhoven: “De weg wordt 4,20 meter breed, met daarnaast twee redresseerstroken van beton. Die wilden we in eerste instantie op het werk storten, maar daarbij zouden we over de stikstoflimiet heengaan. Job droeg toen de oplossing aan om deze redresseerstroken prefab te maken. Dat zij op deze manier met ons hebben meegedacht zegt veel over de prettige manier waarop we samenwerken.”
Positieve reacties
Momenteel wordt er hard gewerkt aan de laatste fase van het project in Sint-Oedenrode. Voor kerst moet het werk grotendeels opgeleverd zijn. De weg heeft dan een flinke upgrade gekregen. “Het ziet er niet alleen een stuk mooier uit, het is ook veiliger”, zegt Hasperhoven. Het nieuwe fietspad is door verschillende omwonenden inmiddels al uitgetest. “Zij zijn er heel tevreden over. Je hebt hier in de buurt de Peelroute, die bestaat ook uit betonplaten. Als je daar overheen rijdt, voelt het net alsof je in een trein zit. Maar dat heb je hier niet. Het fietst heel comfortabel. Tot dusver heb ik alleen nog maar goede verhalen gehoord.”
De bodem onder het fietspad
Onder het fietspad van Easypath is een bijzondere bodem aangelegd. Deze bestaat uit een laag van 15 centimeter bomengranulaat, met daar bovenop 10 centimeter bomenzand. Het bodemgranulaat en -zand is geleverd door Van Berkel Groep uit Veghel. “Het bomengranulaat bestaat uit een grove fractie lava met daarin voedingsgrond”, legt Joost van Nostrum van Van Berkel Groep uit. “De lava zorgt voor draagkracht voor het fietspad en een open structuur, waardoor de bomen kunnen wortelen. Dankzij de voedingsgrond kunnen de bomen voeding opnemen en het water gebufferd worden.” Bovenop de laag bomengranulaat ligt bomenzand. “Dit zand hebben we gefintuned met Easypath, zodat de verhouding tussen zand en voedingsgrond optimaal is. Met het bomenzand is een gladde laag gecreëerd waarop het fietspad gelegd is.”
Easypath Nederland
Heerenveen
088 – 015 67 89
easypath.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Expertcolumn Tobias Strating: praktische circulaire openbare ruimte in de regio
18 nov om 08:50 uurTobias Strating is Afdelingshoofd kenniscluster Energie & Milieu bij Roelofs. In zijn expertcolumn gaat hij…
Van afval tot straatmeubilair: circulair en duurzaam met gerecycled kunststof
11 nov om 10:30 uurBij Recycled Outdoor Solutions streven ze ernaar om de openbare ruimte niet alleen mooier, maar ook duurzamer…
Young professional in de openbare ruimte: Esmé Bosch
10 nov om 14:03 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
'Wij gaan de eisen van 2030 halen'
4 nov om 09:43 uur“We zorgen er niet voor dat één groot project met heel veel budget en een intrinsiek gemotiveerde projectleider…
Nostalgische binnenstedelijk sfeerbeeld met biobased betonklinker
19 sep om 10:06 uurExcluKera Biobased is een biobased betonklinker die onlosmakelijk verbonden is met een keramische deklaag die…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
Houtsnippers circulair ingezet in Rotterdamse straten
12 jun om 08:57 uurOm burencontact in straten te bevorderen, voorziet Opzoomer Mee Rotterdam straten van kleine budgetten en/of…