Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd

donderdag 7 november 2024

Vlnr: Joop Polfliet (Directeur Openbare Werken bij Stadsbeheer, gemeente Rotterdam) en Johan Moolenaar (concerndirecteur ruimte en economie gemeente Apeldoorn) en Sandra Koster (Platform31).

Om bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond optimaal op elkaar af te kunnen stemmen, is integraal samenwerken noodzakelijk. Dat was een belangrijke uitkomst van de dit voorjaar afgeronde City Deal Openbare Ruimte. Maandag 4 november werd tijdens de Dag van de Stad in Apeldoorn met het platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte (ISOR) het vervolg op die City Deal officieel gepresenteerd.

Koppelkansen benutten en desinvesteringen voorkomen

Bij de inrichting van de openbare ruimte dienen maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, de energietransitie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit te worden afgestemd op het uiteenlopende gebruik van die ruimte voor verplaatsing, ontspanning, ontmoeting en beweging. Een integrale aanpak is nodig om die opgaven in de schaarse ruimte in te passen, te voorkomen dat de straat voortdurend openligt, koppelkansen te benutten, desinvesteringen te voorkomen, alle investeringen samen meer waarde te laten opleveren en om alle belangen op elkaar af te stemmen.

ISOR borduurt voort op de City Deal Openbare Ruimte, waarin de afgelopen drie jaar twaalf gemeenten, vier departementen en diverse kennisinstellingen samenwerkten om te breken met oude gewoontes, sectorale budgetten, belemmerende wet- en regelgeving en het gevecht om de ruimte. Die samenwerking zette nut en noodzaak van integraal samenwerken op de agenda en dat leidde tot de routekaart ‘Op weg naar Integralië, een perspectief voor ieder die succesvol aan de slag wil in de stedelijke boven- en ondergrond’. De routekaart biedt aanbevelingen waar gemeentelijke organisaties mee van start kunnen, samen met lokale partners als netbeheerders, woningcorporaties, waterschappen en verwijst ook naar instrumenten die de City Deal heeft ontwikkeld.  

Platform ISOR werkt verder uit

Het platform ISOR gaat aan de slag met een bredere adoptie en het verder ontwikkelen van de kennis en de instrumenten uit de City Deal. In het platform komen gemeenten, rijksoverheid en kennisinstellingen samen om kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en op te schalen en zo de professionalisering van integrale samenwerking aan te jagen en te versnellen. 

ISOR zorgt voor het uitwisselen van best practices, het testen en verbeteren van bestaand en relatief nieuw instrumentarium in de praktijk, het opschaalbaar maken van instrumenten, het (laten) ontwikkelen van trainingen en het identificeren van knelpunten tussen praktijk en nationaal beleid, normen of standaarden. De ontwikkelde producten, richtlijnen en standaarden worden breed verspreid binnen en buiten het ISOR-netwerk door middel van onder andere trainingen, bijeenkomsten, webinars, podcasts, de eigen website, en een objectenbibliotheek. Borging en toepassing van de ontwikkelde producten binnen de eigen gemeente is een voorwaarde bij deelname aan het platform.

Een belangrijk doel van het platform is landelijke opschaling en daarom doet ook de Rijksoverheid mee. Ook de kennispartners van ISOR, zoals brancheverenigingen en onderzoeks- en standaardisatie instituten, hebben een belangrijke rol in het opschalen van integrale samenwerking in de openbare ruimte.

Overheidsprogramma

Platform ISOR is een overheidsprogramma met als belangrijkste doelgroepen gemeenten en rijksoverheid. Het richt zich op gemeentelijke professionals op het gebied van de fysieke leefomgeving: assetmanagers, projectmanagers, contractmanagers, beleidsmakers, ontwerpers, management en directies. Ook rijksprofessionals die werken aan de transitieopgaven in de openbare ruimte delen mee in de ontwikkelde kennis. Meer informatie vind je op de website van het platform.

Meer artikelen met dit thema

Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst

5 nov om 09:07 uur

Op donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wij gaan de eisen van 2030 halen'

4 nov om 09:43 uur

“We zorgen er niet voor dat één groot project met heel veel budget en een intrinsiek gemotiveerde projectleider…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?

1 nov om 08:42 uur

In elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…

Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair

30 okt om 10:42 uur

Op verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…

Lees verder »
descriptionArtikel

Brabants fietspad van weg vol hobbels en barsten naar onderhoudsarme gladde baan

28 okt om 09:47 uur

Barsten in het fietspad, een wegdek dat omhoog komt en lappen asfalt die zijn vervangen door stenen. Het…

Lees verder »

Nieuwe groene zit- en ontmoetingsplek bij Kunsthal Helmond

23 okt om 12:21 uur

Museum Helmond wil een aangename plek creëren waar kunst en natuur samenkomen. In samenwerking met hun partner…

Lees verder »
descriptionArtikel

De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede

22 okt om 08:19 uur

De Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Linda Siekman

11 okt om 11:00 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »