Gemeenten aan de slag met bestrijding eikenprocessierups
Deze zomer gingen duizenden mensen met eikenprocessierupsklachten naar de huisarts. In grote delen van Nederland was er in 2019 een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen. Naar aanleiding van de overlast heeft minister Schouten besloten het Kennisplatform Processierups op te richten. Dit resulteerde onder meer in een update van de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. In deze leidraad krijgen gemeenten onder meer verschillende bestrijdingstips. Daarnaast kondigden verscheidene gemeenten de afgelopen weken al verschillende maatregelen aan.
Nestkasten
In het Noord-Brabantse Oosterhout gaat de gemeente de eikenprocessierups bestrijden door nestkasten op te hangen voor koolmezen. Dat is één van de manieren om de rups te bestrijden. Op proeflocaties met nestkasten voor de koolmees neemt het aantal rupsen met 80 procent af. Daarnaast is er een nieuw bermbeleid. “We maaien op een andere manier zodat insecten en vogels, de natuurlijke vijanden van de rups, meer ruimte krijgen”, aldus wethouder Clèmens Piena tegen BN DeStem.
Natuurlijke bestrijding
De Limburgse gemeente Echt-Susteren zet in op bestrijding van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijanden. Inwoners moeten daarbij een belangrijke rol spelen. Via een nieuwe regeling kunnen inwoners tegen een zachte prijs nestkasten en bloemenzaad kopen. “De gemeente gaat voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups als aanvulling op andere methoden. Want niet-natuurlijke bestrijding is in veel gevallen slechts een tijdelijke oplossing voor een probleem dat enkele maanden duurt”, zo zegt wethouder Peter Ruijten.
In Overijssel hebben negen gemeenten een definitief plan vastgesteld voor de bestrijding van de rups. Een deel van de gemeenten bestrijdt de rups door actief de bomen te behandelen met aaltjes die 's nachts in de bomen gespoten worden. Een andere methode om de eikenprocessierups te verdrijven door het middel Xentari in bomen te spuiten. Een nadeel van dit middel is dat als er rupsen van andere vlindersoorten in een boom zitten, deze ook worden getroffen. Zo is er vanuit de raad in de gemeente Amersfoort kritiek op het gebruik van het middel Xentari. Volgens verantwoordelijk wethouder Kraanen is er geen ander alternatief, omdat de ernst van de plaag om harde ingrepen vraagt.
Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 1 / 2020. Vanaf 28 februari kunt u het magazine hier downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…