Werelderfgoednominatie Romeinse Limes
Limes voordragen voor werelderfgoed
Hiertoe ondertekenen minister Bussemaker en de portefeuillehouders van de provincies en gemeenten op 27 januari een intentieverklaring. Nederland gaat samen met Duitsland de Romeinse Limes voordragen. Gedeputeerde van Cultuur in de provincie Gelderland Annemieke Traag licht toe namens de samenwerkende provincies: “Een UNESCO nominatie betekent internationale waardering voor dit unieke en waardevolle erfgoed en biedt ook kansen voor de ontwikkeling van toerisme.”
De Romeinse Limes
De Romeinse Limes markeert de grens van het uitgestrekte Romeinse rijk. Deze grens doorkruist Nederland van Katwijk naar Nijmegen en volgt de loop van de oude Rijn. Het zuidelijke deel van Nederland hoorde tot het Romeinse Rijk. Het noordelijke deel lag in de Romeinse invloedssfeer. De archeologische resten in dit gebied zijn goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in deze grenszone van het Romeinse Rijk. Archeologisch onderzoek in de grenszone heeft Romeinse forten, nederzettingen en delen van de Romeinse weg blootgelegd.
Uitbreiding van monument
De voordracht van de Romeinse Limes in Nederland betekent een uitbreiding van drie onderdelen van de Limes die al op de Werelderfgoedlijst staan in Engeland, Duitsland en Schotland. Wanneer de Romeinse Limes in Nederland hieraan toegevoegd wordt, vormen deze onderdelen het grootste archeologische monument van Europa. De Romeinse Limes verbindt Nederland met de overige landen die ooit onderdeel uitmaakten van dit wereldrijk.
Intentieverklaring
Met de verklaring wordt de gezamenlijke ambitie onderstreept om de Romeinse Limes als Werelderfgoed voor te dragen. Ook worden afspraken gemaakt over de wijze waarop partijen samenwerken. De verklaring is een belangrijke stap in het nominatieproces. Gemeenten, provincies en het Rijk hebben echter nog een hoop huiswerk te doen. De eerste stap is het bepalen welke onderdelen van het gebied wel en niet kunnen worden voorgedragen en hierover in overleg te gaan met eigenaren en andere belanghebbenden. Het streven is de Romeinse Limes uiteindelijk op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.
Bron afbeelding: Cultuurwijzer
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…