Succesvolle natuurwerkdag in De Groenzoom
Opening informatiepunt
In een volledig elektrisch aangedreven voertuig kwamen wethouders Fortuyn en Van Staalduine het terrein bij Atelier de Hichte opgereden. Met grote behendigheid schroefden beide wethouders het naambord van Informatiepunt De Groenzoom aan de muur, waarmee de officiële opening werd voltrokken. Wethouder Fortuyn richtte nog een kort woord aan de belangstellenden en sloot af met de woorden: “Jullie mogen trots zijn op zo’n prachtig natuur- recreatiegebied, het is de kers op de taart! En nu allemaal de handen uit de mouwen.”
Eiland aantrekkelijker maken voor vogels en ringslang
Op eiland De Meerweg werden tijdens deze mooie herfstdag in een gezellige en gemoedelijke sfeer zo’n 1.000 boompjes geplant, waaronder Gelderse roos, hazelaar, kornoelje, liguster en meidoorn. “In het najaar hebben deze bomen en struiken, vanwege hun bessen en vruchten, een grote aantrekkingskracht op tal van lijsterachtigen”, vertelt Cor Noorman (Beheerder De Groenzoom). “De zeldzame pestvogel, heeft een uitgesproken voorkeur voor de bessen van de Gelderse roos.” In het voorjaar en de zomer biedt de beplanting schuil- en nestelgelegenheid. De vrijwilligers hielpen ook met het maken van een broeihoop zodat de ringslang, maar ook salamanders en padden hier kunnen overwinteren.
Gebiedsexcursie
Na het harde werk was het tijd voor een excursie door De Groenzoom met een antieke trekker en huifkar. Cees van der Burg van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs gaf uitleg over het ontstaan van de naam Kleihoogt (de straat waar het informatiepunt is gevestigd). Noorman vertelde over de natuurdoelstellingen van de verschillende gebiedsdelen en de vogels die onderweg gezien werden. Noorman: “We hebben bijzondere vogelsoorten gezien zoals een groepje van vijf ooievaars, een aantal grote zilverreigers, een tweetal zwarte ibissen en zelfs een voor Nederland zeldzame koereiger! Dit toont nog maar weer eens hoe belangrijk natuurbehoud en –beheer in Nederland is.”
De Groenzoom
De Groenzoom is een recreatie- en natuurgebied van 560 hectare op de grens van gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. De Groenzoom was voorheen een gebied met veel glastuinbouw, maar is de afgelopen jaren doorontwikkeld voor recreatie, natuurontwikkeling en waterberging. De Groenzoom heeft een open karakter van een Hollandse polder met veel afwisseling van water, rietlanden graslanden en veel bruggen, waar bewoners van de natuur kunnen genieten.

De Groenzoom beleefde een succesvolle natuurwerkdag
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…