Stichting MPS organiseert masterclasses rondom het thema belevingsgestuurd beheer
Bron: Stichting Managing Public Space
Het thema ‘Belevingsgestuurd Beheer’ – ingediend door de gemeente Almere – werd door sponsoren gekozen tot het onderwerp voor de nieuwe reeks. Maarten van ’t Eind is senior strategisch adviseur openbare ruimte bij de gemeente Almere en vertelt meer over belevingsgestuurd beheer.
Waarom dienden jullie het thema belevingsgestuurd beheer in?
‘Uit onderzoeken en gesprekken met bewoners blijkt dat er veel verschil kan zitten tussen hoe wetenschappers en beheerders de openbare ruimte beoordelen en hoe bewoners dat doen. We hebben allerlei standaarden ontwikkeld en langs die lat zeggen wij: ‘Dit ziet er goed uit.’ Maar bewoners kunnen het daar niet mee eens zijn. Andersom gebeurt het ook. Dan beoordelen wij dat een bepaalde situatie niet meer kan, maar bewoners vinden het juist oké. Er lijkt een kloof te bestaan tussen de twee belevingswerelden. De wens is de kloof te overbruggen en belevingen dichterbij elkaar te brengen. Voordat dat kan, moeten we eerst snappen wat beleving is en hoe je beleving meet.’
Hoe kom je tot een antwoord op deze vragen?
‘Tijdens de masterclasses verkennen we deze vragen vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven. Je kunt er met antropologische bril naar kijken. Wat betekenen verschillende culturen in relatie tot de openbare ruimte? Of je benadert het vanuit een sociaalgeografisch perspectief: zijn er regionale en geografische verschillen tussen hoe je met de openbare ruimte omgaat? Denk ook aan een psychologisch, sociologisch of communicatie-wetenschappelijke perspectief om het vraagstuk te onderzoeken. Die verschillende invalshoeken zijn belangrijk om uiteindelijk tot concrete methodieken te komen hoe beheermaatregelen kunnen worden toegepast.’
Wat kan belevingsgestuurd beheer veranderen aan de huidige methodes?
‘Wij doen nu overal hetzelfde. We hebben standaard beheermaatregelen vastgelegd en ongeacht welke type bewoners er in de wijk woont of wat voor soort gebied het is, de beheermaatregelen zijn nagenoeg eender. Het is heel zinvol om te weten hoe er in een bepaalde wijk naar de openbare ruimte gekeken wordt, bijvoorbeeld vanuit een cultureel perspectief. Of hoe je überhaupt het gesprek voert over de openbare ruimte met bewoners. Dat kan per wijk verschillen en welke beheermaatregelen je dan treft kunnen ook uiteenlopen.’
Je woonde ook de themasessie over circulair beheer bij. Wat waren je ervaringen?
‘Ik vond vooral de bredere blik erg interessant: hoe kijkt de ontwerper, de planoloog en de beheerder naar deze grote transitie? De sessies gaven een goed beeld van hoe enorm complex circulair beheer is. Maar een eyeopener was dat we daar niet bang voor hoeven te zijn. Complexiteit kan namelijk ook heel nuttig zijn. Van nature hebben we de neiging om alles overzichtelijk te willen maken, maar in dit geval kunnen we beter meebewegen met die veelheid aan vragen.’
Verschillende invalshoeken
In de masterclasses 2022 benadert MPS belevingsgestuurd beheer vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. Daarbij verliezen we de praktijk van beheren niet uit het oog. Reserveer de volgende data alvast:
- Eerste masterclass: 22 september
- Tweede masterclass: 6 oktober
- Derde masterclass: 13 oktober
- Vierde masterclass: 27 oktober
- Vijfde masterclass: 3 november
- Slotdebat: 17 november
Meer informatie vindt u hier.
Lees ook: Kopgroep Beheer moet een Pietje Bellclub blijven
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…