Nieuwe instrumenten: wordt openbare ruimte echt gebruikt?
Gebruik van groen
Buurtgroen en (groene) speelplekken zijn goed voor de mens. Zo voelen bewoners van wijken met veel groen zich gezonder en bezoeken ze minder vaak de huisarts. Een (groene) omgeving om te spelen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen.
Bij groene plekken en speelplekken is de aandacht van gemeenten vooral gericht op inrichting, verondersteld gebruik en uiteraard op de financiële kant (aanleg en beheer). De vraag is hoe goed zo’n plek eigenlijk gebruikt wordt. Hoe ontwikkelt dat gebruik zich? Weten we alleen door klachten van omwonenden of het mis gaat?
Instrumenten
De gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Zwolle en de bijbehorende GGD-en ontwikkelden instrumenten om gemeenten te ondersteunen bij het ontwerpen van prettige, gezonde buitenruimtes. Ook zijn instrumenten ontwikkeld waarmee de gemeente de vinger aan de pols kan houden wat betreft het gebruik van de buitenruimte. De ontwikkelde instrumenten zijn: de toolbox Gezond ontwerpen, de SpeelScan en IGOR (Inventarisatie Gebruik Openbare Ruimte). Deze instrumenten en een samenvattend rapport zijn gratis te downloaden van de website van de Academische Werkplaats.
Een koffer met instrumenten
“Sommige openbare ruimten lijken goed gebruikt te worden, terwijl bij observatie soms blijkt dat dat niet het geval is. Door toepassing van de nieuwe instrumenten bleek dat sommige speelplekken helemaal niet gebruikt werden en dat kleine maatregelen op groene plekken in de stad het gezonde gebruik ervan kunnen verbeteren. Net als verkeerstellingen onmisbaar zijn bij het verkeersbeleid, zou het monitoren van openbare verblijfsplekken ingepast moeten worden in het ruimtelijk beleid. Dat kan beginnen met speelplekken en buurtgroen”, aldus een van de ontwerpers van de instrumenten.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…