Nieuwe eilanden Waterdunen walhalla voor vogels
“Op dit moment is er in het Natura 2000-gebied Westerschelde (grenzend aan Waterdunen) een gebrek aan geschikte broedplaatsen en rustgebieden voor vogelsoorten die op kale grond broeden (o.a. de kluut, zwartkopmeeuw, dwergstern en visdief)”, vertelt Jeroen de Maat van provincie Zeeland. “Daarom zijn er in de afgelopen maanden, maar liefst acht broedeilanden (80.000 m2) aangelegd.” Het gebied zal door die natuur ook zeer aantrekkelijk zijn voor recreatie.
Estuariene natuur
De Maat: “Bij het inrichtingsplan van Waterdunen is ervoor gekozen om de oppervlakte estuariene natuur zo groot mogelijk te maken. De natuurontwikkeling wordt dus bepaald door de werking van de getijden.” De vogeleilanden zijn open en kaal. Met een gedempt getij in het gebied met twee keer per dag een verschil in waterniveau van 1 tot 1,5 meter, zullen de eilanden onder invloed staan van zout water. Hierdoor wordt de groei van vegetatie beperkt, waardoor de eilanden geschikt zijn als broedplaats voor kustvogels. Dit klinkt niet echt als natuurgebied, zou je denken. Maar met het gedempte getij en het zoute water ontstaat een uniek schorrengebied dat een voedselrijke omgeving biedt voor vogels die aan de kust steeds minder rustige plekken vinden.
Heel veel schelpen
Dennis van Heumen is als projectleider bij BTL Advies verantwoordelijk voor de aanleg van de vogeleilanden. BTL heeft de contractvoorbereiding, aanbesteding en begeleiding van de uitvoering voor haar rekening genomen. Van Heumen vertelt: “De kleiondergrond van de eilanden is verlaagd en vervolgens opgehoogd met een schelpenlaag van 20 cm dik, zodat de eilanden nu op 0,65 m boven NAP liggen. Hiermee lopen de vogeleilanden bij springtij onder (behalve in het broedseizoen) en wordt vegetatie tegengegaan door het zoute zeewater.” De acht vogeleilanden beslaan bijna 12 voetbalvelden (oftewel 8 hectare), waarvoor in totaal bijna 12.000 ton aan is schelpen aangevoerd. “De vogeleilanden zijn nu volledig beschikbaar voor de vogels,” vertelt De Maat. “Sternen, plevieren en steltlopers kunnen er ongestoord rusten, overtijen en volgend seizoen gaan broeden.”
Over Waterdunen
Waterdunen is een natuur- en recreatiegebied in aanbouw. Een bijzonder gebied op de grens van land en zee, 350 hectare zilte natuur tussen Groede en Breskens. In Waterdunen wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van landinrichting, aquacultuur en kustversterking: leven met de zee. Er komt een kilometerslang netwerk van recreatiepaden. Kijk hier voor meer informatie.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…