Minder wet- en regelgeving OR
Bron: Het Financieele Dagblad
Aanpassing omgevingsrecht
Dat zijn de ambities die minister Melanie Schultz van Hagen (VVD) van Infrastructuur en Milieu heeft voor de aanpassing van het omgevingsrecht. De minister heeft gisteren een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin zij in hoofdlijnen uiteenzet wat zij wil veranderen aan de wet- en regelgeving voor de fysieke omgeving.
Belangrijkste knelpunten regelgeving
Volgens Schultz lopen bedrijven, burgers en overheden bij onder meer duurzame gebiedsontwikkeling, bereikbaarheid, natuurontwikkeling en waterbeheer op tegen een veelvoud aan wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen. Belangrijke knelpunten zijn volgens haar: hoge onderzoekkosten, stroperige en lange besluitvorming en het ontbreken van bestuurlijke ruimte om gebiedsgerichte afwegingen te maken.
Samenhangend stelsel omgevingsrecht
Schultz stelt een ingrijpende sanering in het vooruitzicht en kondigt een Raamwet omgevingsrecht aan. Daarin wordt de regelgeving op dit terrein gebundeld, vereenvoudigd, gemoderniseerd en versoberd, schrijft de bewindsvrouw. Dat is afgesproken in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte. Ze wil alle relevante wetten en regels tegen het licht houden en onderbrengen in één samenhangend stelsel voor het omgevingsrecht. Ook regels voor natuur en milieuecht en het algemeen bestuursrecht horen daarbij, stelt Schultz.
Minder regeldruk
De minister wil af van wetten die verder gaan dan wat Europees verplicht is gesteld en regels schrappen die overbodig zijn. Dit moet leiden tot minder regeldruk voor burgers, bedrijven en overheden.
Crisis- en Herstelwet
Wat er met de Crisis- en Herstelwet gebeurt, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van I&M. Het kabinet wil deze tijdelijke wet permanent maken. Volgens de woordvoerder ligt het voor de hand dit mee te nemen in de Raamwet omgevingsrecht, omdat de Crisis- en Herstelwet daar bij aansluit.
Lees hier de brief van de minister Schultz van Hagen aan de Tweede Kamer
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…