Minder sigarettenpeuken bij OV-haltes
Resultaten
Bij de pilot rond halte Leidschenveen is gekeken hoe het gedrag van bezoekers kan worden beïnvloed. Dit is onder meer gedaan door het verbeteren van de afvalvoorzieningen én de beleving op de halte. Inspelen op de beleving is belangrijk: uit eerder onderzoek is gebleken dat een aangename en minder anonieme omgeving tot ‘schoner’ gedrag leidt. Het gebied rond de halte is grondig gereinigd en de zes bestaande grijze afvalbakken zijn vervangen door acht fris uitziende gele bakken. Ook zijn er per perron twee sigarettenpeukvoorzieningen geplaatst.
De maatregelen hadden een positief effect op de reizigers. Het aantal rondslingerende peuken nam met minimaal 40 procent af – ook op langere termijn. Ook werd het belang van heldere afspraken tussen de beheerders duidelijk. Tijdens het onderzoek bleek dat de betrokken partijen onvoldoende inzicht hadden in wie voor welk deel van het station verantwoordelijk was voor de schoonmaak. Het vastleggen van dergelijke afspraken met alle betrokken partijen in de vorm van een convenant is dan ook één van de aanbevelingen die uit het onderzoek volgt.
Peukenproblematiek
Sinds het in 2007 afgekondigde rookverbod is het aantal peuken dat op straat achterblijft fors toegenomen. Jaarlijks gooien Nederlanders meer dan negen miljard peuken op straat, waarvan er ongeveer twee miljard langdurig blijven liggen. Eenmaal op straat beland, zijn peuken moeilijk te verwijderen – bijvoorbeeld omdat ze vast gaan zitten in de voegen van stoeptegels. Het kan jaren duren voordat de kunststof filters van sigarettenpeuken zijn vergaan. Hierdoor komen er veel schadelijke stoffen in de natuur terecht. Een peuk die in het water belandt, kan bijvoorbeeld wel tot acht liter water verontreinigen.
Weinig uniformiteit
Vooral rond OV-haltes en de voorpleinen van treinstations is de peukenproblematiek groot, zo blijkt uit de monitoring naar zwerfafval in Nederland die jaarlijks wordt uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NederlandSchoon. Weinig uniformiteit in inrichting van rookvoorzieningen rond haltes en stations, blijkt een van de knelpunten te zijn. Vaak zijn de voorzieningen onopvallend en onlogisch geplaatst, en is het onduidelijk waar er wel of niet gerookt mag worden. Het succes van de pilot in Leidschenveen laat zien dat er wel degelijk oplossingen voor de peukenproblematiek zijn.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…