Maastricht heeft schoonste winkelstraat
De Limburgse hoofdstad viel zelfs dubbel in de prijzen. Zo werd de gemeente winnaar in de categorie Grote Gemeenten met schoonste winkelgebieden van Nederland (Groene stoeptegel), waarna winkelgebied Sint Pieter tot schoonste winkelgebied van Nederland werd uitgeroepen (Gouden Stoeptegel). Het Maastrichtse winkelcentrum heeft de overwinning vooral te danken aan de lokale samenwerking tussen de winkeliers, ondernemers en gemeente.
Bezoekers tevreden
Ook de bezoekers spreken hun waardering uit over het winkelgebied en geven aan het winkelgebied als zeer prettig te ervaren. Dit mede omdat er zo weinig afval rondzwerft. Vincent Breedveld, woordvoerder van Nederland Schoon: "Een schone stoep is goud waard. En dat geldt in het bijzonder voor winkelgebieden. Een straat zonder zwerfafval draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een aangename winkelbeleving, veilig gevoel, langere verblijfsduur en uiteindelijk een hogere omzet voor de winkeliers.
Zes schone winkelstraten
Voor de zesde keer op rij organiseerde Stichting Nederland Schoon dit jaar de verkiezing 'Schoonste Winkelgebied van Nederland'. Nederland Schoon wil met deze verkiezing de samenwerking tussen gemeenten, ondernemers en beheerders stimuleren. Een schoon winkelgebied straalt meer gastvrijheid uit. Het winkelend publiek voelt zich hierdoor meer welkom, waar de ondernemer op zijn beurt ook weer baat bij heeft.
Schoon houdt schoon
Uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon blijkt dat 70 procent van de gemeenten zich actief inzet voor schone winkelgebieden. Een zwerfafvalvrij straatbeeld heeft invloed op de beleving van het winkelend gebied. De winnaar van de vorige editie, Winkelcentrum Brouwhorst in Helmond, heeft een zeer actieve ondernemersvereniging. Ondernemers zorgen samen met de gemeenten en inwoners voor een schoon en prettig winkelgebied.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…