'Louise Vet minister van openbare ruimte'
Het webinar ‘Wie wordt de eerste minister van Openbare Ruimte?’ dat op 24 maart plaatsvond, werd georganiseerd om aandacht te vragen voor een integrale en centrale beleidsmatige aanpak van de klimaatproblemen. De openbare ruimte komt steeds meer onder druk te staan door de klimaatverandering met onder meer lange periodes met droogte en overstromingen tot gevolg. De online bijeenkomst richtte zich vooral op medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen die betrokken zijn bij het beleidsproces en was bedoeld om praktische handvatten en beleidsondersteunende hulpmiddelen te bieden.
In het webinar kwamen diverse deskundigen aan het woord die pleiten voor een centrale landelijke aansturing bij de aanpak van klimaatadaptieve maatregelen met uitvoering op lokaal niveau. Presentator Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman en oprichter van NL Greenlabel, sprak van verdozing van het landschap, maar benadrukte ook dat er al veel gebeurt met betrekking tot het klimaat. Hij noemde onder meer de NOVI (Nationale Omgevingsvisie) en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Cora van Nieuwenhuizen, demissionair Minister van Infrastructuur en Waterstaat, vertelde dat ons land voor grote uitdagingen staat die een integrale aanpak behoeven. ‘We moeten weer leren combineren’, zei Daan Zandbelt, voormalig Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving in een gesprek met Eddy Schabbink, senior adviseur van IPC Groene Ruimte. Hij pleit voor een transitie van kwantiteit naar kwaliteit en van welvaart naar welzijn. Ook Margot Ribberink, ambassadeur van Stichting Steenbreek en klimaatdeskundige deed een oproep voor meer samenwerking.
Slotonderdeel van het webinar was de verkiezing van de ‘nieuwe minister’ van Openbare Ruimte; 32 procent koos voor Louise Vet. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers van het webinar bij de formatie van een nieuw kabinet een apart departement voor de openbare ruimte onder de aandacht van de politiek te brengen.
Bron: Steenbreek
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…