Het managen van de openbare verlichting
Lumosa heeft veel ervaring op het gebied van sportveldverlichting en heeft daar ook een managementsysteem voor ontwikkeld. Dit systeem is nu doorontwikkeld naar openbare verlichting. De beheerder van openbare verlichting kan vanaf zijn computer of smartphone de verlichting bedienen. “We wilden ons onderscheiden van de rest”, licht Hans Sanders van Lumosa de ontwikkeling van de dienst toe. “Met dit systeem haal je alles uit de lamp wat erin zit.”
LumosaUrban beschikt onder meer over een autonoom dimsysteem. Hiermee wordt het licht in de spits of andere drukke momenten feller gezet, terwijl het op rustige momenten terugschakelt. In het systeem kunnen verschillende wegtypen (classificaties) worden ondergebracht en kunnen verschillende lichtscenario’s worden geconfigureerd en toegewezen worden aan de verschillende wegtypen.
“Met het systeem kan de beheerder ook bij calamiteiten ingrijpen. Door op de plek van een ongeval het licht harder te zetten, kan de hulpdienst goed zien waar ze moet zijn”, vertelt Sanders. “Bovendien detecteert het systeem als een lamp kapot is. Op die manier kan je snel handelen.” Door de hardware van LumosaUrban te integreren in de armaturen van Lumosa zijn er geen extra modificaties nodig in de armaturen om ze te koppelen aan het managementsysteem. Het is ook mogelijk om in bestaande armaturen de hardware toe te voegen.
Het gebruik van LumosaUrban kan de gebruiker verschillende voordelen opleveren. Zo gaan de energiekosten naar beneden, wordt de lichtverdeling gelijkmatiger en kunnen er verschillende kleurtemperaturen gekozen worden, afhankelijk van de wensen. Dit heeft tot gevolg dat de sociale veiligheid en het wooncomfort toeneemt. Doordat elk armatuur een eigen ID heeft, zullen verschillende systemen niet met elkaar interfereren. De beheerder hoeft dus niet bang te zijn dat armaturen van een andere fabrikant reageren op het systeem van Lumosa.
Voor wie wil zien hoe LumosaUrban in de praktijk werkt, verzorgt Lumosa desgewenst een uitgebreide demo.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…