Goed ontworpen binnenstad Kopenhagen is als een feest
Inzicht in de stad
Gehl is een enfant terrible in de wereld van stedenbouw en architectuur. Hij verwijt zijn collega’s dat ze last hebben van het ‘Brasilia-syndroom’: ze ontwerpen plekken die er op de maquette aantrekkelijk uitzien, maar ze houden geen rekening met de mensen die er gebruik van moeten maken. Vanachter een bureau kun je geen goede steden bouwen, zegt Gehl. Inzicht in het stadsleven van alledag krijg je alleen als je de straat opgaat en het gedrag van mensen ter plekke observeert.
In Kopenhagen doet Jan Gehl dat al jaren, samen met collega’s van zijn architectenbureau. Ze maken foto’s van voetgangers en fietsers, bestuderen hun gedrag in de openbare ruimte en wijzen de gemeente op plekken in de stad die verbeterd kunnen worden. Zo kwamen ze erachter dat de aantrekkelijkheid van een straat veel te maken heeft met de werking van onze zintuigen. In Kopenhagen verbleven mensen bijvoorbeeld langer in straten waar hun ogen om de vier à vijf seconden werden geprikkeld dan in lange, eentonige straten.
De binnenstad als feest
Willen we de dynamiek van het straatleven begrijpen, stelt Gehl, dan moeten we de stad benaderen ‘op ooghoogte en met vijf kilometer per uur’: de ruimte zoals we die ervaren als we er doorheen lopen. Steden ontwerpen aan de hand van dit principe maakt ze niet alleen mooier, maar ook levendiger, veiliger, duurzamer en leefbaarder. Volgens de dwarse architect is een goed ontworpen binnenstad als een goed feest: we blijven ‘hangen’ omdat we het er naar onze zin hebben.
Verder lezen?
U leest dit artikel verder in het themanummer Brandveiligheid van Stedebouw & Architectuur. Dit nummer verschijnt op 29 april. Word nu lid, dan ontvangt u het magazine op die datum in de brievenbus.
Week van de Openbare Ruimte
Dit artikel is geschreven door Gert-Jan Hospers, onderzoeker en bijzonder hoogleraar City- en Regiomarketing. Tijdens de Themadag Ruimte & Stad op 22 april verzorgt Hospers de keynote lezing op Landgoed De Vanenburg in Putten. Meer weten? Kijk op de website van de Week van de Openbare Ruimte.

In Kopenhagen wordt veel gefietst. 36% van de bezoekers van de binnenstad komt met de fiets. (foto: Johannes Jansson/norden.org)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…