Goed beheer verkleint problemen met Massaria
Een belangrijk probleem bij Massaria is dat de dikke takken meestal aan de bovenzijde worden aangetast. Vanaf de grond is het daarom erg moeilijk om de aantastingsverschijnselen waar te nemen. Wel kunnen losse takken (takjes) op de grond of in de kroon een aanwijzing vormen dat de boom is aangetast, vooral als ze een koffiebruine verkleuring en een onregelmatig breukvlak laten zien.
Gezien de veiligheidsrisico’s is het van belang platanen regelmatig te (laten) controleren op symptomen van Massaria. Het afbreken van dikke takken kan immers tot ernstige schade leiden, zeker wanneer de bomen langs de openbare weg staan. Wij zijn van mening dat een ervaren controleur vaak aan de vitaliteit van de takken kan zien of er eventueel sprake is van (vatbaarheid voor) Massaria. Een inspectie op hoogte is dus niet direct aan de orde. Alleen wanneer er sterke aanwijzingen zijn voor een aantasting, kan een hoogwerker worden ingezet. Aangetaste (en minder vitale) takken kunnen dan meteen worden verwijderd.
Uit diverse inventarisaties is gebleken dat takken met een (sterk) verminderde vitaliteit het meest vatbaar zijn voor Massaria. Een tak kan bijvoorbeeld last hebben van schaduwdruk, waardoor de groei wordt belemmerd. Ook droogtestress kan een negatief effect hebben. Het helpt dus om maatregelen te treffen die de vitaliteit van de takken ten goede komen. Zo is het gunstig om (te) lange takken in te korten, terwijl ‘hol’ snoeien juist ongunstig is. Droogtestress kan worden verminderd door de groeiplaats te verbeteren.
Eigenlijk begint het voorkomen van problemen al bij de keuze van de plantplaats voor de boom. Als de kroon zich zal ontwikkelen in de schaduw van een gebouw of een buurboom, verhoogt dat de kans op Massaria. Het is dus belangrijk dat er voldoende bovengrondse groeiruimte – en dus voldoende licht – beschikbaar is. Een ruime onderlinge plantafstand draagt daaraan bij.
Duidelijk is dat optimale groeiomstandigheden en zorgvuldig beheer veel problemen met Massaria kunnen voorkomen.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…