Geld beschikbaar voor groen en opvang regenwater in Rotterdam
Rotterdamse inwoners kunnen bijvoorbeeld subsidie krijgen voor het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen, het afkoppelen van de regenpijp van het riool en het opvangen van regenwater. Deze subsidie is hard nodig, want slechts 40 procent van de Rotterdamse grond is eigendom van de gemeente. "Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme weersomstandigheden", aldus wethouder Bert Wijbenga.
Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade er kan ontstaan. Daarbij raakt het riool bij een hoosbui minder snel overbelast, neemt groen beter water op en houdt het minder warmte vast bij zomers weer. De subsidiebedragen zijn als volgt ingedeeld:
- 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging
- 5 euro per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld wateroppervlak
- 10 euro per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak
Een combinatie van bovenstaande maatregelen is mogelijk. Het maximale subsidiebedrag is 50.000 euro per aanvraag.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…