Eindhoven neemt het op tegen Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop is een sterk woekerende plant die andere planten en struiken verdringt. Bovendien verspreidt deze soort zich snel met lange, dikke en diepliggende wortels. Bovendien groeien uit kleine fragmenten en stengels van de Japanse duizendknoop nieuwe wortels. Snoeiafval laten liggen is dus geen goed idee.
In heel Nederland worden momenteel bestrijdingsproeven uitgevoerd, maar die hebben tot nu toe nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Om ook in Eindhoven de strijd aan te kunnen gaan met de exotische plant wordt eerst een inventarisatie gedaan.
Niet plukken
Bewoners worden opgeroepen mee te helpen bij de bestrijding door de planten niet af te plukken. Jonge loten kunnen relatief gemakkelijk uit de grond worden getrokken, maar als de plant zich al wat verder heeft ontwikkeld dat heeft het uittrekken van de stengels alleen zin als dit gedurende lange tijd wordt volgehouden. Dumpen van groenafval in de openbare ruimte kan leiden tot meer groei van de duizendknoop.
Als Eindhovenaren de gewraakte plant spotten in de openbare ruimte kunnen ze dit melden met de BuitenBeter app.

De Japanse duizendknoop is een plaag voor andere planten
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…