Bewonersbedrijf Op eigen houtje geopend in Emmen
Het BewonersBedrijf ‘Op eigen houtje’ opende zijn deuren in de Emmense aandachtswijk Emmerhout. Drie jaar geleden werd het oude winkelcentrum in Emmerhout gesloopt, daarbij verdween ook het buurtcentrum en er kwam niks voor terug. Bewoners besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar in actie te komen. Ze wilden niet alleen een nieuwe ontmoetingsplek, er moest veel meer aangepakt worden in deze buurt: zoals slechte voeding, weinig kennis over duurzaamheid en gebrek aan bedrijfsruimte voor zzp’ers. De bewoners wachtten niet op de overheid, ze pakten het zelf aan.
School gekocht voor 1 euro
Ze maakten een strak ondernemingsplan. Ze kregen startkapitaal van het LSA en van de gemeente Emmen mochten ze een voormalige basisschool kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. De ondernemende bewoners richtten een stichting op. Ze vonden organisaties en veel (startende) ondernemers die ruimtes willen huren. Ze lieten een professionele keuken bouwen waar ze maaltijden gaan verzorgen, onder meer voor eenzame oudere eters van de twee zorgflats in de buurt. Daarnaast zijn alle plannen rond voor de onnoemelijk veel activiteiten die in het gebouw gaan plaatsvinden. Van cursussen tot filmhuisvertoningen, van een grote moestuin voor de buurt tot voorlichting over het gebruik van duurzame energie.
Losser van de overheid
‘Op eigen houtje’ is een onderneming van wijkbewoners die de buurt verder helpt te ontwikkelen. Het gaat zoveel mogelijk zijn eigen geld verdienen en komt daarmee losser te staan van overheidssubsidies en dus ook van overheidsagenda’s. Het LSA helpt meerdere BewonersBedrijven op te richten, ondernemingen die tot doel hebben hun buurt economisch, fysiek en sociaal te helpen ontwikkelen. Ondernemingen met een verdienmodel, maar zonder persoonlijk winstbejag. Al het geld dat verdiend wordt, vloeit terug in de wijk. LSA heeft voor dit project geld van de Nationale Postcodeloterij gekregen waarmee het de BewonersBedrijven een startkapitaal kan geven. Ook Aedes Fonds Werken aan Wonen heeft een bijdrage geleverd. Het LSA heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidie ontvangen om dit innovatieve experiment op te zetten.
Dossier Burgerparticipatie
Acquire Publishing stelt in samenwerking met gasthoofdredacteuren Mark Verhijde en Maarten Bosman het Dossier Burgerparticipatie samen. In de loop van dit jaar zal dit dossier online, in de relevante magaiznes en in evenemneten vorm krijgen.
Meer over BewonersBedrijven: www.bewonersbedrijven.nl
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…