Amsterdamse Gezondheidslogica draagt bij aan een gezonde leefomgeving
Planoloog Marijn Sleurink en projectmanager bij de GGD Judith Jonker zijn beiden betrokken bij het opstellen van de Amsterdamse Gezondheidslogica. Ze beamen dat gezondheid vanuit zowel het sociale als het fysieke domein benaderd moet worden, iets wat vaak een uitdaging is. Jonker: “Wij zijn het levende bewijs dat een goede samenwerking mogelijk is.”
Twaalf principes
De Amsterdamse Gezondheidslogica bestaat uit twaalf principes voor een gezonde stad. Op het oog (what’s in a name) logische richtlijnen, waar je moeilijk op tegen kunt zijn. “Klopt”, vindt Sleurink. “Ontwerpers geven ook aan dat je dit kan zien als ‘gewoon goede stedenbouw’. Er zitten open deuren in. Tegelijkertijd gaat het toch nog best vaak mis. Er zijn heel veel plekken in de stad waar het niet op orde is als het gaat om een gezonde leefomgeving.”
Tijdens het online Verbindingsfestival legt het duo uit welke twaalf principes er zijn en geven ze handvatten voor hoe je deze richtlijnen concreet in de praktijk brengt. Daarnaast vertellen ze meer over hoe het proces in Amsterdam is verlopen en geven ze tips voor een goede samenwerking tussen het sociale en het fysieke domein. Sleurink: “We vertellen hoe je met deze principes aan het werk kunt. We zullen focussen op verschillende rollen, zoals die van ontwerper en stedenbouwkundige. We zullen ook ingaan op de uitdagingen in een verdichte stad. Hoe maak je ruimte voor gezondheid wanneer de openbare ruimte steeds kleiner is? Ik denk dat meer steden met dit probleem zitten.”
Gratis of VIP Ticket
Deze sessie bijwonen op het Online Verbindingsfestival dat geheel in het teken staat van de Gezonde Stad? Bemachtig dan nu vast je gratis ticket. Of kies voor het VIP Pakket, met daarin een exclusieve masterclass van Erik Scherder en een concert van Tim Knol.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…