5 tips voor het kiezen van een asset-beheerpakket
Een betrouwbaar beheerpakket geeft een juist beeld van alle assets in het verlichtingsareaal. Daarnaast is het de basis voor efficiënt onderhoud en het aansturen van de verlichting. Hoe kiest u het beheerpakket dat bij u past? Wij geven u 5 tips.
1. Denk ook na over de wensen in de toekomst
Wilt u alleen assets beheren of wilt u nu of straks ook het onderhoud online organiseren en misschien de verlichting op afstand aansturen en monitoren? Denk goed na over de toekomst en zorg dat het beheerpakket daarop aansluit.
2. Kies voor flexibiliteit
Open software geeft de mogelijkheid te koppelen met andere IT-systemen die u nu al gebruikt of later wilt aanschaffen. Daarmee bespaart u moeite en kosten. Ook is het handig als de software beschikbaar is op zowel desktop, laptop, Ipad als smartphone.
3. Zorg dat u zelf aan de knoppen zit
Vraag om een beheerpakket waarmee u zelf aan de knoppen zit en niet afhankelijk bent van de provider voor aanpassingen. Waarschijnlijk wilt u eigenhandig nieuwe assetgegevens kunnen invoeren en bestaande assetgegevens kunnen muteren en filteren op soort. Ook het maken van bulkwijzigingen, bijvoorbeeld bij het vervangen van armaturen, is handig en scheelt u tijd.
4. Check het gebruiksgemak
Kies voor beheersoftware waar u eenvoudig mee kunt werken. Handig is het bijvoorbeeld om de assets niet alleen in een tabel maar ook op de kaart te zien, met een kleur voor elk type asset. Zo heeft u in een oogopslag een goed beeld van het areaal. Ook het op de kaart verplaatsen van assets door met de muis te ‘slepen’ en het met een muisklik toevoegen van een lichtmast zijn aanraders.
5. Informeer naar ervaringen van anderen
Er is veel mogelijk. Praat met gemeenten en provincies die dagelijks een beheerpakket voor openbare verlichting gebruiken. Zij vertellen u de ervaringen uit de praktijk en dat vergemakkelijkt het maken van uw keuze.
Meer weten? www.luminext.eu
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…