Nieuw bedrijventerrein biedt ruimte voor biodiversiteit en waterbuffering
De zachtgeurendeRosa ‘Shorttrack’, groenblijvende kardinaalsmutsen vroegbloeiende sleedoorn zorgen voor een aantrekkelijke omgeving voor mens en dier. Door de aangelegde wadi’s is het bedrijventerrein toekomstbestendig en klaar voor stevige buien deze herfst en winter.
De potentie van de natuur benutten en verder uitbouwen, dat is het uitgangspunt van het ontwikkelde groen- en beplantingsplan in opdracht vanHakfoort Management BV. Miriam Spermon, Technisch Adviseur bij BTL Advies: “Russchemors ligt in een beekdal. Het bostype wat hier van nature voor kan komen is het Vogelkers-Essenbos. Dat is mooi, want het is een van de rijkste soorten met bloeiende bomen. Dit is dan ook de basis voor onze plantlijst geworden. Door vogel- en vlindersoorten toe te voegen,krijgt de biodiversiteit een verdere impuls.”
Samen met collega Ron Brummelhuis (projectleider) heeft Spermon tijdens het gehele traject (van grasland tot bedrijventerrein) intensief contact gehad met de verschillende betrokken partijen, zodat de belangen en wensen van iedereen direct vertaald konden worden. Het grote voordeel hiervan was dat er bijna geen aanpassingen zijn geweest na het eerste concept. Een mooi voorbeeld van een goed begin is het halve werk.
In het plan staan groen, water en klimaat centraal, uiteraard wel rekening houdend met het gebruik van het terrein. “De toegepaste heesters zijn uitgezocht op het aantrekken van vogels, eekhoorns en vleermuizen, maar zijn tevens robuust, onderhoudsarm en hebben voldoende uitstraling”, vertelt Brummelhuis.“Er is een mix van bomensoorten (els, zoete kers en iep) aangeplant", vult Spermon aan. “Deze zijn gemixt in de straten en het bosplantsoen toegepast. In de wadi’s zijn wat natuurlijkere soorten toegepast, zoals de fladderiep en de lijsterbes.” Het plan omvat hiermee een aantal verschillende groenstructuren: cultuurrijk in de straten waar de bedrijven staan en natuurlijk aan de randen. Deze laatste structuren zorgen voor een goede inpassing in het landschap.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 05/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…