Kinderen leren spelenderwijs over de natuur
Avonturenroutes
Sicuro maakt gebruik van zowel grote uitdagende, als kleinere eenvoudige toestellen om kinderen te laten spelen en vindt het dan ook erg belangrijk dat kinderen al rennend, springend en struinend de natuur en het groen om ons heen beleven. De laatste jaren maakt het bedrijf ook steeds meer avonturenroutes en educatieve wandelpaden om kinderen de natuur te laten beleven en ze meteen wat te leren over de natuur en hun eigen lichaam.
Door middel van slingertoestellen, wiebelbruggen, boomparcoursen en andere aanleidingen, worden kinderen door een bos of natuurgebied geloodst, waarbij ze gaandeweg informatie krijgen over aanwezige planten, dieren en andere elementen in de natuur. Om dit mogelijk te maken zijn door Sicuronaast gewone speeltoestellen ook diverse toegankelijke educatieve toestellen ontwikkeld, waarbij kinderen bijvoorbeeld structuren kunnen leren herkennen, met water, zand en de zon kunnen spelen en hun eigen lichaam kunnen leren kennen.
Speeltoestellen en vrije ruimte
In de lijn met Robinia hardhouten speeltoestellen zijn een zonnewijzer, vergrootglas, voelwand en diverse andere speelelementen ontwikkeld, die veelal ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. Op deze manier worden kinderen uitgedaagd om meer te spelen en meteen meer de natuur in te gaan.
Door een combinatie van speeltoestellen en vrije ruimte, maak je het aantrekkelijk voor kinderen om in de natuur te spelen en breng je de natuur weer dichter bij het kind. Dit zie je terug in de uitstraling van de meer natuurlijke speeltoestellen die gebruikt worden, maar ook wordt er meer de nadruk gelegd op de speelaspecten die je de natuur meer laten beleven. Al rennend, springend en balancerend beleven kinderen de natuur. Geef ze de mogelijkheid zich te verstoppen of prikkel de zintuigen door ze verschillende structuren te laten voelen en te spelen met de elementen.
Een goede speelplek is daarbij de trekker en de avonturenroutes en educatieve speelelementen nemen ze dan verder mee op een ontdekkingstocht door de natuur. Hierbij kan thematisering door decoratiefiguren of bijvoorbeeld een wensboom geheel uitgezaagd uit hout een erg leuke toevoeging zijn.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…