Om te kunnen voldoen aan de de toename van de vraag naar elektrisch rijden zet Almere in op een versnelling van het plaatsen van elektrische laadpalen. In 2020 ging de gemeente uit van een behoefte van 2.500 laadpunten, maar volgens nieuwe prognoses tonen aan dat er tot 2030 ruim 5.500 laadpunten nodig zijn om alle elektrische auto's in Almere te kunnen laden. De laadvisie en plaatsingsregels worden aangepast om deze versnelling mogelijk te maken.
Almere wil plaatsing elektrische laadpalen versnellen
"We moeten versnellen", zegt wethouder Alexander Sprong op de website van de gemeente. "Om bij te dragen aan het verder terugdringen van de CO2-uitstoot van mobiliteit in Almere, is het belangrijk dat het laadnetwerk van Almere passend meegroeit met de groei van elektrische voertuigen. We willen verder verduurzamen en ervoor zorgen dat de lucht schoon blijft. Elektrisch rijden draagt daaraan bij. We willen dat de Almeerder een elektrische auto kan aanschaffen zonder zich zorgen hoeven te maken of er voldoende laadpunten zijn."
'Ladder van laden'
Om die ambitie waar te kunnen maken, zet de gemeente 'De Ladder van laden' voort: dit houdt in dat een laadpaal in de eerste plaats op eigen terrein moet worden geplaatst. Als dat niet lukt, wordt gekeken naar ruimte die in beheer of in eigendom is van de gemeente. Voor elektrische rijders die niet op eigen terrein of bij gemeentelijke gebouwen kunnen laden, is er de mogelijkheid om te laden bij de laadpalen die door iedereen te gebruiken zijn in de openbare ruimte.
Laadpalen worden geplaatst op aanvraag. Waar laadpalen overbelast raken, worden extra palen geplaatst. Ook zet de gemeente al palen neer op plekken waar een grotere vraag te verwachten valt, zoals bij nieuwbouwwijken.
Plankaart
De gemeente werkt aan een plankaart voor de komende vier jaar. Hierop staan negenhonderd potentiële locaties voor reguliere laadpalen. Een nieuwe aanvraag wordt naast deze kaart gelegd, waardoor aanwijzing van een locatie sneller kan. Hierbij is wel ruimte voor maatwerk.
Bron: gemeente Almere
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'
14 nov om 06:35 uurEeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Expertcolumn Thijs van Spaandonk: Wat geven we door?
1 nov om 08:42 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De toekomst van het verkeersbord: duurzaam en circulair
30 okt om 10:42 uurOp verschillende plekken in het land staan ze al langs de weg: de verkeersborden van honderd procent gerecycled…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
22 okt om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…