Vandalismebestendige tegeltableaus brengen Utrechtse historie tot leven
De stadsgezichten zijn uit tegels opgebouwde reproducties van schilderijen en laten zien hoe de stad er 200, 300 of 400 jaar geleden uitzag. De afbeeldingen zijn afkomstig uit het Centraal Museum en het Utrechts Archief en uitgezocht door de leden van de Utrechtse Stichting De Constructieve. Deze stichting wilde ter ere van het elfde lustrum een duurzaam geschenk geven aan de stad. Belangrijkste criteria waren dat de kleuren niet na een aantal jaren zouden vervagen en dat de geschenken vandalismebestendig zouden zijn. Het inbakken van de historische afbeeldingen op tegels bleek de enige methode om dit op een betaalbare manier te realiseren.
Kleurecht
Solke Pasveer van MaatWerkTegels heeft de digitale bestanden van de aquarellen en schilderijen met hoge precisie bewerkt en alle vlekken, vergeling en storende craquelé verwijderd. Daarna zijn de afbeeldingen met keramische kleuren geprint en overgebracht op vorstbestendige tegels van 30 x 30 cm. De tegels zijn vervolgens op 800 graden Celsius gebakken, waardoor het kleurpigment in de glazuurlaag is gezakt. Dit procedé zorgt ervoor dat de decors niet alleen voor eeuwig UV-bestendig zijn maar ook dat weersinvloeden en schoonmaakmiddelen geen grip hebben op het gladde oppervlak van de tegel. De tegels zijn vervolgens verlijmd op cementplaat en in een aan de muur bevestigd metalen frame op locatie gehangen.
In bovenstaande fotogallerij bekijkt u veel van de tableaus op locatie. Bekijk ze alle veertien op www.maatwerktegels.nl.
Decentraal openbaar museum
Het lint van historische stadsgezichten vormt een decentraal openbaar museum door de stad Utrecht en is 24 uur per dag door iedereen te bewonderen. Aan de hand van de tegeltableaus kunnen de inwoners de huidige situatie vergelijken met de locatie in vroeger tijden. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de historische afbeeldingen is in Utrecht de gids 'Wandelen langs Utrechtse Stadsgezichten' samengesteld. De gids bevat twee verschillende wandelroutes langs de veertien tableaus, die in het boekje zijn afgebeeld en uitgebreid worden toegelicht. Inmiddels is vanuit verschillende andere steden al interesse getoond om ook daar oude stadsgezichten door middel van tegeltableaus tot leven te brengen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De sprookjesachtige beelden van de Spacecowboys
17 dec om 08:37 uurAl heel wat jaren vormen Paul Keizer en Albert Dedden kunstenaarsduo de Spacecowboys. Op diverse plekken in de…
Duurzaam straatmeubilair: innovatie en groene technologie hand in hand
16 dec om 09:06 uurDe toekomst van straatmeubilair ligt in de perfecte balans tussen functionaliteit, duurzaamheid en technologie…
Kunstenaarsduo Groenewoud/Buij: Een heen-en-weer spel van vondsten
4 dec om 08:24 uurZe hebben hun atelier aan huis, in een rustige straat vlakbij het centrum van Leeuwarden. Het is al sinds…
Vernieuwde fietsleunhekken voor een groenere toekomst
2 dec om 10:00 uurDuurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Met de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen…
Fietsenrek Toekan, toekomstgericht!
22 nov om 08:36 uurNa jaren van ervaring in de ontwikkeling en de productie van functionele en vandalismebestendige fietsenrekken…
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst
5 nov om 09:07 uurOp donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…