Zaanstad maait natuurlijkvriendelijker en biodivers
Natuurlijkvriendelijker maaien houdt in dat de gemeente op een gebied van een gezamenlijke grootte van 109 hectare de begroeiing één of twee keer per jaar maait. Het maaisel blijft een paar dagen liggen, zodat de zaden eruit vallen en insecten een veilig heenkomen zoeken. Daarna voert Zaanstad het maaisel af en maakt op die manier de rijke veenbodem ‘armer’. Zo krijgen bloemen als fluitenkruid en andere bloemen en kruiden meer kans. Dit zorgt voor een fijne leefomgeving voor wilde bijen, vogels, vlinders en andere insecten en het ziet er bovendien mooi uit, aldus de gemeente: de bloemen fleuren de Zaanse wijken op. Breunesse: 'Het uitgangspunt is dat we minder maaien, dat de natuur meer ruimte krijgt. Dat gaat er anders uitzien op veel plekken: het gras is langer, wordt minder vaak gemaaid en we halen niet alles in één keer weg."
Maai Mei Niet
Ook doet Zaanstad mee aan het landelijke initiatief ‘Maai Mei Niet’. "In de maanden april en mei slaan we soms één of meer maairondes over. Dat doen we waar en wanneer het kan. Zo krijgen bijvoorbeeld paardenbloemen, madeliefjes, paarse dovenetels, ereprijs en pinksterbloemen de kans om langer te bloeien en uit te zaaien", zegt de gemeente.
Niet overal in Zaanstad wordt het gras minder vaak gemaaid. Op grasvelden waar bijvoorbeeld veel mensen recreëren, houdt de gemeente het gras kort, zoals bij de grasveldjes rondom de strandjes in het Jagersveld of speelveldjes in de wijken. Ook langs wegen blijft het groen kort zodat weggebruikers op bijvoorbeeld kruispunten of rotondes goed overzicht hebben. Als er paardenbloemen, madeliefjes en pinksterbloemen in kort gemaaid gras groeien, wordt daar zoveel mogelijk omheen gemaaid. Breunesse: "Deze nieuwe manier van maaien zal voor ons allemaal even wennen zijn. Ik hoop dat onze inwoners vooral kunnen genieten van meer groen en dat deze manier van maaien bijdraagt aan de biodiversiteit."
Maaivlogs
De groenbeheerders van de gemeente Arjan Schreuder en Wilco Mooij vertellen in korte vlogs over de wereld van het maaien, deze video's zijn te zien via de website https://buitengewoon.zaanstad.nl/groen/grasmaaien
Bron: gemeente Zaanstad


Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurYoung Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
14 mrt om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…