Wilhelminapark Breda veiliger en groener na grondige opknapbeurt
De opknapbeurt van het Wilhelminapark heeft ruim een jaar geduurd. Er zijn nieuwe straten, fietspaden en stoepen aangelegd. Daarnaast werden er parkeerplaatsen verplaatst, vijvers uitgebaggerd, riolen vervangen en groenstroken gemaakt met meer plek voor de bomen. Het Pools monument kreeg meer ruimte.
Historische uitstraling
Wethouder openbare ruimte Jeroen Bruijns: "Doordat we de wegen smaller hebben gemaakt is de straat veiliger geworden én hebben we vierduizend vierkante meter groen terug kunnen geven aan het park. Hierbij hebben we rekening gehouden met de klimaatverandering. Het asfalt vervangen door klinkers past daar bij en sluit ook naadloos aan bij de historische uitstraling van het park. Daar zijn we trots op."
Omwonenden, het platform ‘125 jaar Wilhelminapark’ en ondernemers zijn vanaf het begin door de gemeente bij betrokken bij het traject. Zij gaven aan dat de straten verkeersveiliger moesten worden met betere verlichting. Daarnaast was het de wens om het asfalt te vervangen door klinkers en meer ruimte te maken voor groen.
Ondergrondse duiker
Door de coronacrisis liep de herinrichting een aantal maanden vertraging op en stegen de (bouw)kosten. Ook werd tijdens het project besloten om de tachtig meter lange duiker die ondergronds twee vijvers met elkaar verbindt te vergroten. In totaal liepen hierdoor de kosten op tot 4,5 miljoen euro.
Met de herinrichting is een eerste stap gezet voor de verdere ontwikkeling van de omgeving. Het project ‘opknappen park Wilhelminavijvers’ is een langjarig renovatietraject waarvoor inmiddels het eerste schetsontwerp is gemaakt. Ook hierbij worden de omwonenden en ondernemers nauw betrokken. Dit geldt ook voor het ontwerp voor het groot onderhoud van de Generaal Maczekstraat dat op de planning staat voor 2025.
Bron: Gemeente Breda

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…
Hoe Apeldoorn de eerste stappen zet op weg naar de Straat van de Toekomst
22 jan om 10:45 uurHoe moet de Straat van de Toekomst eruit komen te zien? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Dat…
Kronenburg in transitie: een duurzame toekomst voor Arnhem
20 jan om 08:29 uurDe Arnhemse wijk Kronenburg ondergaat een ingrijpende transformatie. Een project dat niet alleen de…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Duurzaam en speels design met water en natuursteen op Grote Markt
3 jan om 08:00 uurDe herinrichting van de Grote Markt in Groningen is een ware transformatie. Het plein, dat vroeger vooral als…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…