Watervisie Amsterdam: water in de stad beter gebruiken
Het college van B & W investeert in een betere handhaving van overlast op water, zoals te hard varen en geluidsoverlast. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om meer goederen over de gracht te vervoeren.
Duidelijke visie
In de Watervisie van Amsterdam staan de plannen, maatregelen en ideeën voor het water, de kades en de oevers van Amsterdam. De gemeente is momenteel al bezig met de ontwikkeling van de Sloterpas tot een echt recreatiemeer voor de stad. Aan de Amstel komen nieuwe aanlegsteigers en de toegankelijkheid van het water aan de Weesperzijde wordt verbeterd.
Verder wordt gekeken naar mogelijkheden om de Haarlemmervaart weer doorvaarbaar te maken voor pleziervaart. Bij de transformatie van de IJ-oevers en de ontwikkeling van IJburg investeert de gemeente samen met andere partijen al fors in nieuwe publieke voorzieningen, jachthavens en woonplekken aan en op het water.
Plezier van water
Wethouder Kock (D66, Waterbeheer): “Waterstad is natuurlijk de waterstad bij uitstek. In de afgelopen jaren is het gebruik ervan sterk gegroeid en behoorlijk veranderd. Met alle maatregelen, plannen en ideeën die in de Watervisie staan, zorgen we ervoor dat iedereen zo goed mogelijk gebruik kan maken van die waardevolle waterwegen en kades. Ik vind het belangrijk dat bewoners, bedrijven en bezoekers op hun eigen manier plezier kunnen hebben van het water. Daarom ben ik ook blij dat we nu een duidelijke visie, met ambities en plannen hebben.”
Rust en ruimte
Het college van B & W wil dat bewoners, bezoekers en bedrijven kunnen genieten van het Amsterdamse water. De Watervisie draagt bij aan de spreiding van de drukte in de stad door op sommige plekken meer rust en ruimte te creëren en andere plekken juist aantrekkelijker te maken. Daarnaast gaat de stad intensiever samenwerken met waterschap en provincie om recreatie op en om het water meer mogelijk te maken.
Met de Watervisie en de eerder vastgestelde Nota Varen krijgt het water in Amsterdam de aandacht die het verdient. Lees hier meer over de Watervisie Amsterdam.

Amsterdam gaat het water in de stad beter gebruiken
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…