Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij hoge stenen gebruikt, maar bij Vandersanden vonden ze dat het slimmer kon. Het resultaat? De S-line® straatbaksteen. De gemeente Vught paste ze toe bij een drukke verkeersader.
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden

De S-line® straatbaksteen is een slankere, duurzamere optie die dezelfde uitstraling en functionaliteit biedt als reguliere klinkers, maar met minder materiaal en een lagere milieu-impact, vertelt Wim Beeftink van Vandersanden. "Omdat de steen smaller is, passen er meer op een vrachtwagen, is er minder materiaal nodig en zijn er minder transportbewegingen, wat de kosten verlaagt."
Lager milieu-impact
Uit onderzoek van adviesbureau CE Delft blijkt dat 90 procent van alle straatbakstenen in Nederland wordt hergebruikt, met een gemiddelde levensduur van 135 jaar. Dit onderstreept het circulaire karakter van gebakken klinkers. "Hergebruik gebeurt soms in een andere functie, zoals van straat naar parkeerplaats.”
De mogelijkheid om stenen meerdere keren te hergebruiken draagt sterk bij aan de verlaging van de milieukostenindicator (MKI). "Als je een steen drie of vier keer kunt hergebruiken zonder dat hij tot puin wordt verwerkt, bespaar je enorm op energie en materiaal."
Duurzame kleiwinning
Vandersanden gebruikt voor de S-line® rivierklei uit de omgeving van Tolkamer, een hernieuwbare grondstof die jaarlijks door de Rijn wordt aangevoerd. Deze keuze is niet alleen traditioneel, maar ook duurzaam. Kleiwinning draagt bovendien bij aan veiliger rivierbeheer door ruimte te creëren voor water en zo overstromingsrisico's te verkleinen. "Circulariteit gaat verder dan alleen recycling," aldus Beeftink.
Praktijkvoorbeeld in Vught
De gemeente Vught heeft de S-line® toegepast bij de herinrichting van de Esscheweg, een drukke verkeersader. Het gebruikte keiformaat 70, in kleur Rossa, is 10 millimeter lager dan het standaard keiformaat 80. Simon van Schijndel, projectleider bij de gemeente, vertelt: "De oude klinkers waren aan vervanging toe. Met oog op duurzaamheid hebben we gekozen voor de slankere S-line®. De drukte rond het Moleneindplein vereiste een duurzame en esthetische oplossing, en dat is gelukt."
Met de introductie van de S-line® zet Vandersanden een belangrijke stap richting een toekomstbestendige openbare ruimte. Beeftink concludeert trots: "We dragen bij aan hoogwaardige, duurzame oplossingen voor de komende decennia."
Vandersanden
Tolkamer
088 - 088 5555
vandersanden.com
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Alphen aan den Rijn wil met gebruik multikokers regie houden in ondergrond
3 mrt om 14:14 uurIn twee projecten werkt de gemeente Alphen aan den Rijn met multikokers (ducts) voor telecomkabels. Het zijn…
Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan
24 feb om 14:51 uurVerzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…
Slim stroombeheer verbetert efficiëntie en duurzaamheid in de openbare ruimte
10 feb om 09:23 uurOntmoet de complete infrasector op Infra Relatiedagen 2025
3 feb om 10:42 uurVan 11 tot en met 13 februari transformeert de Evenementenhal Hardenberg tot dé ontmoetingsplek voor de grond…
Infratech Innovatieprijs voor Asphalt Recycling Train
16 jan om 12:59 uurDe Asphalt Recycling Train (ART) heeft de Infratech Innovatieprijs 2025 gewonnen in de categorie Duurzame…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…