Stadsrenovatie en maatwerk: Vaals en Amsterdam
Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.
Renovatie stadsplein en winkelcentrum
Het Bos en Lommerplein in Amsterdam werd afgelopen jaar heringericht naar ontwerp van SUM architects. Nieuwe verlichting, bomen, groenbakken, een compleet andere bestrating en een heel groot paviljoen: het Bos en Lommerplein heeft een heel ander uiterlijk gekregen. Het plein moest 'een huiskamer van de buurt' worden, zo stond in het persbericht over de ontwerpplannen. Niet alleen het plein zelf werd aangepakt, ook de winkels van BoLo, zoals het winkelcentrum heet, kregen een facelift.
Met de herinrichting van het plein is invulling gegeven aan het meest recente gebiedsplan voor Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam, waarin onder meer staat dat de forse bevolkingsgroei in het stadsdeel vraagt om verbetering van bijvoorbeeld de openbare ruimte. Flora Nova uit Ophemert heeft uit het Metten programma zo´n 4.500 vierkante meter aan Palladio-stenen verwerkt om het ontwerp van het plein mede te realiseren.
Centrumplan Vaals
Het centrum van Vaals, met zijn beschermde dorpsgezicht, heeft enige jaren geleden een nieuwe impuls gekregen door de realisatie van een aantal wooncomplexen en commerciële ruimten rondom het gemeentehuis. De openbare ruimte rondom deze woningbouw is compleet heringericht, zowel bovengronds als ondergronds. Binnen dit project speelden monumentale accenten, in harmonie met haar omgeving en het naastgelegen raadhuis, een belangrijke rol.
Op en in de omgeving van het nieuw ingerichte Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan het roemrijke textielverleden van Vaals. Het Koningin Julianaplein is de plek waar de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Von Clermont in de achttiende eeuw Vaals op de kaart zette met zijn lakenindustrie. De textielindustrie bracht het grensplaatsje grote economische voorspoed. In het ontwerp voor de openbare ruimte van het Koningin Julianaplein komt de invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie prominent tot uiting.
Op het plein zelf bevindt zich het zogenoemde markttapijt, naar ontwerp van Club L94 uit Keulen. De bestrating hier heeft het motief van een geweven doek. Om dit markttapijt te realiseren zijn er door Krinkels BV zo’n 3000 vierkante meter aan METTEN’s Palladio-steen in vier kleuren en vier formaten verwerkt. Het werd ook voorzien van een fonteinenveld met 44 sproeiers. Waterpleinen passen niet alleen in het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen maar verhogen in aanzienlijke mate ook de beleving van een binnenstad.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…