De gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen nu en 2027 toegankelijker te maken. In de onlangs gepresenteerde Urban Sports Agenda staan 32 acties beschreven die de gemeente zal uitvoeren in samenwerking met urban sporters en sportaanbieders. Ook maakt de gemeente ruimte voor sporten als skaten en 3x3 basketbal.
Rotterdam investeert in urban sports
Toegankelijkheid en Inclusiviteit
Een belangrijk speerpunt van de agenda is het toegankelijk maken van urban sports voor een breder publiek, met speciale aandacht voor jonge vrouwen en mensen met een beperking. Vanaf 2025 zal de gemeente zich richten op het stimuleren van meer meiden om deel te nemen aan urban sports. De gemeente maakt ook ruimte voor sporten zoals skaten en 3x3 basketbal. Zo is het de bedoeling dat het evenement Wednesday Night Skate jaarlijks zal plaatsvinden.
Urban sports, die vaak op straat worden beoefend, combineren beweging met creativiteit en zijn populair onder de Rotterdamse jeugd; maar liefst 25 procent van hen doet aan een vorm van urban sports.
Samenwerking en Community
Wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) ontving de Urban Sports Agenda bij Skateland tijdens de Street Summit, een congres over straatcultuur en urban sports. De agenda is tot stand gekomen in samenwerking met organisaties die actief zijn in urban sports, zoals Skateland, freerunorganisatie Rushworld en Rotterdam Street Culture Week (RSCW).
De gemeente streeft ernaar de reputatie van Rotterdam als stad van urban sports te versterken door nauw samen te werken met betrokkenen. Urban sports zijn divers en laagdrempelig, en bieden een kans om veel Rotterdammers in beweging te krijgen. Wethouder Achbar benadrukte het verbindende aspect van urban sports: "Bij urban sports komen mensen samen, ontmoeten elkaar, spreken elkaar. Ik merk dat de verbinding vanzelf gaat als je aan urban sport doet."
De wethouder wil urban sports voor iedereen toegankelijk maken en kondigde aan te werken aan specifiek aanbod voor meiden en mensen met een beperking, zoals sportlessen speciaal voor meiden en een urban sportspark dat geschikt is voor mensen met een beperking.
Met deze investering zet Rotterdam een belangrijke stap in het bevorderen van een actieve en inclusieve stadscultuur.
bron: gemeente Rotterdam
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Jongeren vragen meer ruimte voor sporten in de openbare ruimte
16 jan om 10:41 uur44 jongerenorganisaties hebben een manifest ingediend bij het kabinet waarin zij oproepen tot meer ruimte voor…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Hulpmiddel voor ontwerpen inclusieve beweegvriendelijke omgeving
10 dec 2024Op 6 van de 11 criteria waar een beweegvriendelijke omgeving aan moet voldoen hebben ontwerpers invloed. Deze 6…
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov 2024De groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
22 okt 2024De Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt 2024Op 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt 2024Het groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep 2024Speelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…