Silent Way: tien jaar geluidsreducerend
Nieuwe meting
Bij de eerste toepassing in 2003 werkte de geluidsreducerende deklaag Silent Way boven verwachting. Na tien jaar is er opnieuw een meting gedaan naar de akoestische eigenschappen. De Ruurloseweg in Zelhem was in 2003 een pilotproject van Struyk Verwo Infra dat samen met Raadgevend Ingenieursbureau M+P veel onderzoek doet naar geluidsabsorberende deklagen. De metingen in 2003 gaven bij 40 km/h een geluidreductie van 2,2 dB ten opzichte van Dicht Asfaltbeton (DAB), het zogenaamde referentiewegdek. In 2013 is de geluidreductie volgens de toenmalige reken- en meetvoorschriften nog steeds 1,1 dB.
Aanleg is belangrijke factor
Productmanager Verkeer en Milieu Frank Kolderie vertelt over de gunstige eigenschappen van beton: “De cementgebonden deklaag van de straatsteen is goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Silent Way heeft het KOMO-keur, dus voldoet ook aan de strenge eisen die gesteld worden aan de afslijtings- en vorst/dooi-bestandheid. Verder is de weg zelf civieltechnisch nog in uitstekende staat; deze heeft nagenoeg geen verzakkingen en geen beschadigingen. Hieruit blijkt dat bij dit soort projecten ook de aanleg een belangrijke factor is.”
Relatief weinig achteruitgang
In de nieuwste reken- en meetvoorschriften geluid (RMG2012) wordt nu ook rekening gehouden met de factor tijd en de afname van geluidreductie die daarbij te verwachten is. CROW heeft zich hierbij gebaseerd op meetgegevens van stille wegdekken door de jaren heen. ”Het blijkt dat Silent Way over de gehele levensduur gemiddeld 2,0 dB meer geluid reduceert dan bijvoorbeeld SMA-NL8 bij 50 km/h”, vertelt Frank Kolderie. “De initiële geluidreductie is weliswaar minder hoog, maar de achteruitgang verloopt veel minder snel.”
Stille straatstenen als norm
Silent Way is volgens de productmanager een aantrekkelijk alternatief voor stil asfalt binnen de bebouwde kom. “De traditionele kleuren in keperverband zien er niet alleen vriendelijker uit, het geeft ook duidelijk de verblijfsfunctie van een gebied aan, zodat er minder hard gereden wordt. Daarnaast is het altijd op te nemen en weer terug te leggen als de nutsbedrijven bij de kabels en leidingen moeten zijn. Eigenlijk zouden stille straatstenen de norm moeten zijn.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…