Ruimte voor 8 tot 80 jaar: pleidooi voor de straat van iedereen
Steinberg en zijn collega Jorn Wemmenhove gingen, samen met architecte Naomi Felder van Bureau Feld, voorop tijdens de stadssafari ‘Ruimte van 8 tot 80: een pleidooi voor de straat van iedereen’ op het voetgangerscongres Lopen Loont, dat op 4 juli in Rotterdam werd gehouden. Terwijl Wemmenhove op de one-seater neerzijgt, merkt hij op dat iemand die slecht ter been is hieruit nooit zou kunnen opstaan. Omdat een leuning ontbreekt om je tegen af te zetten.
Toegankelijkheid
Het trio laat tijdens de stadswandeling meer van dit soort voorbeelden zien, waaruit blijkt dat Rotterdam goed inzet op voetgangersbeleid, maar dat het toegankelijker kan voor kinderen én ouderen. Zo loopt het gezelschap ook langs een knus uitziend pleintje aan de Coolsestraat: van belang voor de buurt, omdat kinderen er kunnen spelen en het sociale interactie bevordert. Alleen: waar zijn de bankjes, zodat ouderen of moeders met kleine kinderen hier kunnen uitrusten?
Hoelahoepen
Om de deelnemers aan den lijve te laten ondervinden hoe ouderen en kinderen zich moeten voelen, hebben Steinberg en Wemmenhove voetballen, hoelaloeppen en elastieken meegenomen. Hoe kan je bijvoorbeeld lopen of spelen, als er op de route stoeptegels scheefliggen, auto’s voorbijrijden of zij overal scheef staan geparkeerd?
Auto’s achter een hek
Die situatie is illustratief voor de boodschap die Naomi Felder, naast architect ook auteur van het boek ‘De nieuwe generatie stadskinderen’, na afloop van de stadswandeling mee wil geven: de stadsruimte is vaak nog niet ingericht voor speelplekken. “Speelpleinen staan vaak achter hekken, maar waarom draaien we het niet gewoon om? Stop de auto’s achter een hek, dan kunnen kinderen veilig spelen”, aldus Felder.
Parkeerplek verplaatsen
Over hoe we de binnenstad beter kunnen inrichten, heeft Felder ook wel een idee: “Ontwerp de straat op dezelfde manier als een park.” Door parkeerplaatsen in een of twee straten te concentreren, bijvoorbeeld. “Dan hoef je de parkeerplek niet te verbannen uit de binnenstad en kunnen kinderen door de andere straten veilig naar speelplek of school lopen.”
Weetings
Na afloop wil Wemmenhove van het publiek horen, hoe het voetgangersbeleid in de eigen gemeente wil hoger op de agenda wil zetten. "Door meetings te organiseren met andere afdelingen binnen de gemeente", aldus een aanwezige mobiliteitsmedewerker van een gemeente. "Oftewel: weetings", zegt Steinberg grijzend. "Dat zijn meetings tijdens het wandelen."

De one-seaters die gemeente Rotterdam heeft laten plaatsen worden goed gebruikt
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…